ŠAH

Bogut: Zaposlenost me sprječava u šahovskome usavršavanju

Foto: VL FOTO
Bogut: Zaposlenost me sprječava u šahovskome usavršavanju
06.09.2010.
u 17:22
Međunarodnom majstoru iz Širokog Brijega nedostaje vrlo malo za zasluženi velemajstorski naslov
Pogledaj originalni članak

Željko Bogut (8. listopada 1969), poznati je priznati međunarodni šahovski majstor:

Krtica za sve

-Ispunio sam jednu od tri potrebite velemajstorske norme. Bilo je to na ovogodišnjem Šahovskom prvenstvu BiH. Problem je u nekontinuranosti natjecanja na kojima nastupam, jer se jednostavno zbog drugih obveza nemam kad posvetiti samo šahu. Zaposlen sam, opterećen nizom poslova u klubu, posebice u klupskoj Školi šaha, trener sam, tajnik, blagajnik... Obavljam dužnost predsjednika Šahovskog saveza HR HB, te sam predsjednik Šahovske unije BiH, kaže Bogut. Dakle, Željko je u klubu katica za sve. Prva prigoda za ispunjavanje druge velemajstorske norme pruža mu se već ovog tjedna. Uz to što je član ŠK Široki Brijeg, u Hrvatskoj igra za ŠK Dubrovnik u 1. B ligi Hrvatske:

-Igrat ću na drugoj ploči, prva je Austrijanac Roger Markuš. Bogutovi vrhunski rezultati po mnogo čemu su zapanjujući, jer kako sam kaže šah “ne radi” gotovo nikako:

- Uvijek sam u vremenskom ‘cajtnotu’ što se tiče šahovskog rada i usavršavanja, a bez toga je danas teško napredovati. Znam igrače koji rade svakodnevno pet - šest sati i imaju sve uvjete, pa ipak ne uspijevaju napraviti rezultate niti imaju reiting kakav ja imam trenutačno, a to je 2468 bodova na ELO listi. Rad u klubu složen je i opširan:

- ŠK Široki Brijeg po mnogo čemu je najbolje organiziran klub, prepoznatljiv u BiH, pa i šire. Imamo odlično uređeni vlastiti šahovski dom, što možemo zahvaliti sponzorima, osobito tvrtkama Hering i Boma. Imamo veliko razumijevanje i od općine, na čelu s načelnikom Mirom Kraljevićem, koji se trudi pomoći nam. To daje rezultate u mnogo čemu, osobito u radu s mladim. U ovom trenutku u klupskoj Školi šaha imamo 60 polaznika, početkom 2005. bilo ih je oko 180. Iz masovnosti proizlazi i kvaliteta. Klub utemeljen 1996. godine, čiji je proračun tek 50.000 KM, organizira brojna seniorska i omladinska muška i ženska natjecanja. Najvažniji su tradicionalni Božićni i Uskrsni turnir. Klub redovito nastupa i bilježi odlične rezultate na državnim i prvenstvima Herceg Bosne, te međunarodnim natjecanjima:

- Naš Ivan Galić (star 22 godine) međunarodni je majstor, jedan od rijetkih u BiH s perspektivom daljnjeg napretka. Seniorski je reprezentativac BiH. Imamo i niz mladih igrača i igračica koji nižu sve bolje rezultate. Tako su nedavno na pojedinačnom kadetskom prvenstvu Šahovskog saveza Herceg Bosne prva mjesta osvojili Marijana Bošnjak, Ilija Ljubić, Domagoj Bošnjak, Jure Matijević i David Galić. Druga mjesta pripala su Josipi Mikulić, Dominiku Sabljiću, Marinu Mariću, Kristijanu Zeljki, Ivanu Matijeviću i Dariju Sesar, dok su treći Maja Bogut, Vedran Marić, David Lovrić, Ante Šaravanja i Petar Bogut. Kako bi povećao aktivnost i još poboljšao rezultate, klub je za trenericu angažirao Aleksandru Dimitrijević, žensku međunarodnu majstoricu i reprezentativku BiH, bivšu 14. omladinku svijeta, spomenuo je samo dio klupskih aktivnosti Bogut.

Plan za budućnost

Željko Bogut je uvijek pun novih ideja, aktivnosti i planova:

- Na našoj klupskoj internet stranici može se naći puno o radu našega kluba, Školi šaha, te o načinu kako se učlaniti u klub. Nadamo se kako će otvaranje ove stranice omasoviti i još poboljšati rad kluba u budućnosti - dodao je Bogut.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KA
kajinx
12:39 07.09.2010.

Srdačne čestitke na svim uspjesima ! Usput: Koja je adresa internetske stranice?

OB
-obrisani-
19:22 08.09.2010.

Prije 6 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?