ČEKA SE RJEŠENJE

BiH za zatvore duguje više od milijun KM, broj osuđenika raste

Foto: Braco Selimović
BiH za zatvore duguje više od milijun KM, broj osuđenika raste
22.02.2012.
u 11:09
Zatvorski sustav u BiH funkcionira u 13 zatvora, šest u RS-u, sedam u FBiH
Pogledaj originalni članak

S obzirom na to da Sud BiH nema svoj zatvorski zavod, već posjeduje samo zatvorsku jedinicu koja prima najviše 21 osobu, svoje osuđenike i zatvorenike upućuju u zavode koji su u nadležnosti RS i FBiH, prenosi Glas Srpske. Iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH navode da je Sud BiH od 1. ožujka 2003. u zavode entiteta na izdržavanje dugogodišnje kazne zatvora uputio 313 osoba.

- Godišnje više od 175 osoba iz Suda BiH bude upućeno na izdržavanje kazne zatvora ili mjere pritvora u zavodima entiteta - istakli su u Komitetu i dodali da je prosječno godišnje 90 osoba u zatvoru. Kako ni Brčko Distrikt nema zatvora već posjeduje zatvorsku jedinicu kapaciteta za 40 osoba, osuđenike također šalje u entitetske zatvore u skladu s Memorandumom, potpisanim između Ministarstava pravosuđa RS, FBiH i Brčko Distrikta. Prema podacima Ministarstva pravosuđa BiH, do polovine 2010. u zatvorima entiteta bilo je 86 osoba na izdržavanju pritvora, a 183 osuđenika izdržavala su kaznu zatvora. Za 9 mjeseci 2011. Ministarstvo pravosuđa BiH je za troškove smještaja osuđenika i zatvorenika iz proračuna entitetskim zavodima uplatilo 2,5 mil. KM. Dodali su da je za troškove goriva i održavanja vozila sudske policije za 10 mjeseci 2011.

izdvojeno 142.144 KM, a troškovi noćenja policajaca 29.684 i dnevnica 47.050 KM, naglasili su iz komiteta. Iz Ministarstva BiH su potvrdili da postoji dug veći od milijun maraka prema entitetima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.