SAMO KOD NAS

BiH uvozi meso iz Argentine i Brazila zaleđeno po 10-ak godina

Foto: Marko Lukunić
BiH uvozi meso iz Argentine i Brazila zaleđeno po 10-ak godina
02.12.2010.
u 08:21
Domaći stočari traže da se zabrani uvoz smrznutog mesa, starog po 10-ak godina, te da se na deklaraciji istakne njegovo stvarno podrijetlo, kao i na proizvodima
Pogledaj originalni članak

Udruženje poljoprivrednika, stočara i mesoprerađivača s prostora BiH od novih institucija vlasti tražit će donošenje novog pravilnika kojim bi se zabranio uvoz po desetak godina starog smrznutog mesa iz europskih i država Južne Amerike, prije svega Brazila i Argentine.

Traže zabranu

Tajnik Udruženja poljoprivrednika BiH mr. Sead Jeleč više puta je upozorio da je neprimjereno - i po zdravlje građana opasno - dopustiti da se na mesno tržište BiH plasiraju tone uvozne govedine, svinjetine, koja u hladnjačama stoji od 2002. godine. Takav mogućnost je dopušten, prema zakonskim normativima koji su stari, jer novih još uvijek nema. Dok tone takvog “fosilnog mesa” završavaju u mesoprerađivanama kao što su salame, kobasice, paštete ili naresci, domaći stočari i ove godine nemaju gdje plasirati viškove svinjetine, junetine, govedine. Podaci iz Uprave za neizravno oporezivanje govore da je za deset mjeseci ove godine u BiH uvezeno oko 28.800 tona mesa i mesnih proizvoda, čija vrijednost prelazi brojku od 90 milijuna KM.

Uvoz Brazil i Argentina

Najviše je mesa uvezeno iz RH, odnosno oko 7.000 tona, u vrijednosti od 26,8 milijuna KM. Iz Srbije je, piše Glas Srpske, uvezeno oko 350 tona mesa i mesnih proizvoda u vrijednosti dva milijuna KM, dok je iz Makedonije uvezeno 207 tona ukupne vrijednosti 1,5 milijuna KM. Iz Argentine je u BiH uvezeno 608 tona mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 2,4 milijuna KM, a iz Brazila 466 tona mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 1,5 milijuna KM. No, vrijednost i količina mesa koje vodi podrijetlo iz Južne Amerike je dvostruko veća, jer su goleme količine argentinskog i brazilskog mesa ušle preko neke druge države kao što je Kosovo, Makedonija, C. Gora, a onda uvezeno u BiH. Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača i stočara RS-a Vladimir Usorac tvrdi da je količina uvezenog mesa u BiH dvostruko veća nego što pokazuju podaci UNO-a. Njegova vrijednost umjesto 90 iznosi barem 180 mil. KM, jer se na tržištu BiH pojavljuju sve veće količine švercanog mesa. Ograničenje uvoza mesnog otpada i stavljanje deklaracije na meso mjere su zaštite od uvoza.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.