Selmo Cikotić

BiH šalje svoju postrojbu u Afganistan sa 60 haubica

Foto: arhiva vl
BiH šalje svoju postrojbu u Afganistan sa 60 haubica
13.05.2010.
u 14:38
Postrojbe iz BiH uskoro odlaze u Afganistan. Zapovjedništvo nad njima vjerojatno preuzimaju vojne snage Njemačke
Pogledaj originalni članak

Uz postrojbu od 100 vojnika i 20-ak instruktora, na ratište u Afganistan vlasti BiH tamošnjoj afganistanskoj vojsci šalju i donaciju oružja sastavljenu od 60 haubica i 16.000 automatskih pušaka marke kalašnjikov. Ovu informaciju potvrdio je jučer ministar obrane BiH Selmo Cikotić u Berlinu gdje je održan sastanak ministara obrane i načelnika vojnih stožera zemalja, iz misije ISAF-a na sjeveru Afganistana.

Nakon višemjesečnih političkih nesuglasica između Sarajeva i Banje Luke oko toga hoće li Turska ili neka druga europska država zapovijedati vojnom postrojbom iz BiH, najvjerojatnije da će ih u regionalnom zapovjedništvu Helmond na jugu zemlje nadzirati Njemačka. Spomenimo da su pripadnici vehabijskog pokreta u BiH već ranije preko svojih internetskih servisa izrazili oštro negodovanje slanjem vojne postrojbe BiH na ratište u Afganistan. Kritizirali su odluku Predsjedništva i Ministarstva obrane BiH da regularnoj afganistanskoj vojsci šalju donaciju u vojnom naoružanju i opremi.

Stanje je i dalje riskantno u područjima oko Kabula i na jugu zemlje i u okolici grada Helmonda. Predstavnik afganistanskog ministarstva obrane general Sher Karimi kazao je da afganistanski problem nisu samo talibani, nego puno više drugih poteškoća i neprijatelja.

To su siromaštvo, velika nepismenost stanovništva, anarhisti koji svom silom žele srušiti uspostavljenu vladu, potom proizvođači droge, organizirani kriminal i korupcija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
16:09 13.05.2010.

BiH šalje svoju postrojbu u Afganistan sa 60 haubica a jesu se dogovorili na kojoj strani će se vojnici boriti?