NUŽNE UŠTEDE

Bez posla bi moglo ostati i do 5000 djelatnika u administraciji

Foto: Dejan Moconja
Bez posla bi moglo ostati i do 5000 djelatnika u administraciji
14.03.2012.
u 10:14
‘Šestorka’ u Banjaluci potvrdila da su BiH neophodne uštede u javnoj potrošnji
Pogledaj originalni članak

Iako su bosanskohercegovački lideri postigli načelni dogovor o smanjenju administracije i javne potrošnje u BiH, različiti su prijedlozi kolike i kakve te uštede trebaju biti. Od dogovora o tome umnogome će ovisiti i usvajanje ovogodišnjeg proračuna na državnoj razini.

Dodikov prijedlog

Najkonkretniji prijedlog ušteda iznio je na nedavnom sastanku “šestorke“ u Banjoj Luci predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Ako se prihvati prijedlog iz RS-a, administracija na svim razinama bit će smanjena za pet posto. Dodikov je prijedlog i da se plaće u administraciji na svim razinama “skrešu“ za pet posto, a da se najveće uštede u državnom proračunu ostvare kroz smanjenje broja pripadnika Oružanih snaga BiH sa sadašnjih 10 na pet tisuća. No, čak i bez reduciranja vojske, provedba mjera bi dovela do otpuštanja preko tisuću ljudi samo iz administracije na državnoj razini. Uz slične redukcije na entitetskoj, županijskoj i općinskoj razini vlasti, broj onih koji bi ostali bez posla popeo bi se na pet tisuća. Čini se kako je malo tko u Federaciji spreman na tako rizičan politički i socijalni potez. To se posebno odnosi na SDP i SDA koje su sve dosadašnje pozive na smanjenje državne uprave doživljavali kao izravan napad na državu i kapacitet njezinih institucija. Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić su, navodno, već stavili do znanja Dodiku da takvo smanjenje javne uprave za njih nije prihvatljivo. Međutim, razgovore o toj temi neće moći izbjeći, i to ne samo zbog toga što s Dodikom moraju postići kompromis o iznosu ovogodišnjeg državnog proračuna, već i zbog činjenice da su blagajne na svim razinama vlasti poluprazne, a da i MMF i Svjetska banka vrlo kritički gledaju na razinu javne potrošnje u BiH. Plaće zaposlenih u javnom sektoru u BiH najveće su u Europi. U proteklih pet godina sa 11 posto bruto društvenog proizvoda, potrošnja na plaće u tom sektoru povećana je na 13 posto. U oporbenom SBB-u kažu kako bi prije bilo kakve odluke o smanjenju administracije trebalo uraditi analizu stanja i potreba države.

Konkretni prijedlozi

- Trebaju nam konkretni prijedlozi koje su to institucije u kojima je neophodno smanjiti broj djelatnika, jer sigurno je da postoje mjesta gdje imamo višak zaposlenih i gdje zaposlenici ne ostvaruju rezultate. No, isto tako imamo i mjesta na kojima nam nedostaju i stručnjaci i administrativno osoblje. Zbog toga trebamo jednu cjelovitu analizu koja će nam dati odgovore na ova pitanja, kaže zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Ismeta Dervoz. Dok se ova analiza ne napravi, administracija u BiH će i dalje trošiti velike dijelove proračuna, a vlasti će uzimati nove kredite kako bi osigurale plaće službenicima koje su bezrazložno primale vlasti koje su se smjenjivale.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.