Suđenje u Haagu

Berislav Pušić odustaje od svoje obrane pred Haaškim sudom

Foto: goran stanzl
Berislav Pušić odustaje od svoje obrane pred Haaškim sudom
20.04.2010.
u 10:14
Pušićevo odustajanje od izvođenja obrane znači siguran kraj procesa do kraja ove godine
Pogledaj originalni članak

Berislav Pušić, jedan od šestorice optuženih Hrvata u procesu “Jadranko Prlić i ostali”, vjerojatno će odustati od svoje obrane pred Haaškim sudom. Kako neslužbeno doznajemo, Pušićeva obrana bi trebala ovaj tjedan sudbenom vijeću uputiti dopis u kojem će zatražiti odustajanje od izvođenja svjedoka.

Nitko ga nije optužio

Iako nikakvih službenih izjava nema, doznajemo kako je razlog za ovakav Pušićev potez činjenica da njegovo ime nije nikako spominjano tijekom suđenja u posljednje četiri godine niti su iznesene bile kakve optužbe na njegov račun. Čak ni svjedoci tužiteljstva u ovom slučaju nisu spominjali ovog haaškog optuženika tijekom svjedočenja niti su iznosili optužbe na njegov račun. S druge strane, svjedoci obrana ostalih optuženih su pobili navode koje se u optužnici pred Haaškim sudom stavljaju na račun Pušiću, tako da bi izvođenje njegovih svjedoka značilo samo ponavljanje činjenica koje su već poznate i dokazane, a uz to i nepotrebno gubljenje vremena u predmetu koji već sada predugo traje.

Čeka se konačna odluka

Ipak, konačna odluka po ovom pitanju bi trebala biti poznata idućeg tjedna kada sudbeno vijeće iznese svoje mišljenje po ovom pitanju. Inače, ostali optuženici su ranije iznijeli svoje obrane, a u slučaju da Pušić zaista na kraju odustane od svoje obrane, to bi značilo kako je ovaj dio svjedočenja napokon završen. Obrane optuženih su izvele stotine svjedoka koji su svojim iskazima opovrgnuli navode iz optužnice. Neki su čak svoje izjave potkrijepili dokumentima. Ostaje još samo vidjeti je li sudbeno vijeće u ovom predmetu sličnog mišljenja ili pak cijeli slučaj gledaju kroz neku drukčiju vizuru.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.