KANDIDATI

B. Krišto prva žena, Raguž najiskusniji, Komšić prvi na startu

Foto: Zoran Grizelj
B. Krišto prva žena, Raguž najiskusniji, Komšić prvi na startu
20.06.2010.
u 13:02
U kampanji se očekuje da će konkurencija koristiti sve slabe točke svojih protukandidata. Već sada započelo je blaćenje, što je pokazatelj nervoze
Pogledaj originalni članak

Ni u jednom drugom narodu kao kod Hrvata neće biti takva gužva u predizborno vrijeme i kampanji. Kandidaturu za člana državnoga vrha već su potvrdili Borjana Krišto iz HDZ-a BiH te Martin Raguž, kojega podupiru HDZ 1990 i HSP BiH, Željko Komšić iz SDP-a te Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak. Nakon objavljivanja službenih kandidatura nisu rađena istraživanja o rejtingu kandidata. Ne treba, međutim, smetnuti s uma da u ovu utrku s prve pozicije ipak kreće Komšić čija je biračka baza, kao i njegove stranke SDP-a, a u najvećem broju radi se o bošnjačkim glasačima, daleko veća nego ijedne druge hrvatske političke stranke, čak i kada bi zajednički išli u utrku s jednim kandidatom.

Kampanja i stranke

Kada se nastavi promatrati snaga stranaka, onda je na drugoj poziciji Borjana Krišto, dok pak treću poziciju trenutačno u vremenu prije kampanje zauzima Martin Raguž, a na začelju ove četvorke nalazi se Jerko Lijanović. Valja reći da se situacija može dramatično promijeniti. Kandidat koji uspije iskoristiti što više potencijala svoje stranke, ali i pokazati osobno izgrađeni imidž, imat će najviše izgleda za uspjeh u predstojećoj kampanji koja je na određen način već započela blaćenjem druge strane i isticanjem negativnih karakteristika protukandidata. Zanimljivo je da su sva četiri kandidata razmjerno dugo u političkome životu, ali, izuzimajući Raguža, tek u posljednjih desetak godina na značajnijim pozicijama. Inače, Raguž je najstariji u ovoj četvorki. Rođen je 1958. u Stocu. Slijedi Borjana Krišto koja je rođena 1961. u Livnu, 1964. je rođen Željko Komšić, dok je najmlađi Jerko Ivanković Lijanović koji tek ove godina navršava 41 godinu.

Imovinsko stanje

U imovinskome kartonu koji je dostupan javnosti od ranijih izbornih krugova Raguž je vlasnik stana u Mostaru i obiteljske kuće u Hrvatskoj, ali ima i poveći zajam od 90.000 maraka. Borjana Krišto u imovinskom kartonu iz 2006. godine prijavila je da posjeduje kuću u Livnu, ušteđevinu od 10.000 maraka i osobni automobil. Komšić, koji je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, po svemu sudeći je najslabijeg imovinskog stanja. Ima plaću u Predsjedništvu BiH od 5.100 maraka, ali istodobno je vrlo zadužen. Treba vratiti još oko 140.000 maraka koje je podigao u čak pet kredita. Vrlo teško je procijeniti stvarnu imovinu suvlasnika Mesne industrije Lijanovići Jerke Ivankovića. Naveo je da posjeduje imovinu vrijednu devet milijuna maraka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TU
Tuce
12:14 21.06.2010.

Ma mozete raditi sta hocete Komsic ce opet biti predsjednik i akobogda jedini bez ona dva satelita a pogotovu onog Radmanovica koji nezna progovorit dok mu Dodik ne izdktira govor.Komsic je jedini koji zastupa sve gradjane Bosne i Hercegovine bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost,ma on ti je mali Tito.Mozete se na glavu nasadit ali tako ce biti jer SDP najjaca stranka u BiH.

OL
oldday
12:39 21.06.2010.

Jao teksta, jao novinara! Pa pročitajte samo prvu rečenicu pa će svima odmah biti jasno koji strašni novinarski kalibar se krije u potpisanom Krešiću! Još ako je ovo onaj profa sa žurnalistike... VL -žao mi je, sa ovakvim novinarima rapidno brzo slijedi vam propast!