pokazali zube

Argentina će Britaniju prijaviti za "militarizaciju južnog Atlantika"

Foto: AFP/Pixsell
Falklandi (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Falklandi (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Falklandi (1)
08.02.2012.
u 11:31
Velika Britanija slanje razarača u južni Atlantik nedaleko od Falklanda nazvala je "rutinskim" potezom
Pogledaj originalni članak

Argentina će se formalno požaliti Ujedinjenim narodima zbog britanskog "militarizma" oko spornih Falklandskih otoka. Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner, javlja BBC, na susretu parlamentaraca, visokih dužnosnika i veterana Falklandskog rata, koji su se 1982. borili protiv Britanaca, najavila je podnošenje žalbe. Tenzije između dviju zemalja porasle su posljednjih tjedana, a prošlog mjeseca Velika Britanija najavila je slanje razarača na sporno područje.

Status Falklandskih otoka, u Argentini poznatih kao Malvinas, još je uvijek vrlo osjetljivo pitanje za Buenos Aires. U prosincu prošle godine Marcosur, južnoamerički trgovački blok, zatvorio je svoje luke za brodove koji plove pod falklandskom zastavom, a Velika Britanija prošlog mjeseca slanje razarača u južni Atlantik nazvala je "rutinskim" potezom.

Princ William, unuk britanske kraljice Elizabete II. i drugi u liniji nasljeđivanja britanskog prijestolja, poslan je na otoke sa svojom jedinicom kao pilot postrojbe za potragu i spašavanje. U svome obraćanju predsjednica Fernandez optužila je Veliku Britaniju za "ponovnu militarizaciju južnog Atlantika". Od britanskog premijera argentinska predsjednica tražila je da "dade priliku miru".

Iz britanskog ureda za vanjske poslove pritužbe argentinske predsjednice komentirali su kratkom izjavom. – Stanovnici su Falklandskih otoka Britanci s pravom izbora. Slobodni su odlučivati o vlastitoj budućnosti i neće biti nikakvih pregovora s Argentinom o suverenitetu otoka ako sami otočani to ne budu željeli – tvrde iz Velike Britanije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.