PRIVRŽENI BIH

Američki vjetar u leđa novom Vijeću ministara

Foto: VL FOTO
Američki vjetar u leđa novom Vijeću ministara
18.02.2012.
u 11:20
Prvi visoki zapadni dužnosnik koji je posjetio BiH od imenovanja Vijeća
Pogledaj originalni članak

Zamjenik američke državne tajnice William Joseph Burns prvi je visoki zapadni dužnosnik koji je posjetio Bosnu i Hercegovinu otkako je imenovano novo Vijeće ministara. Zamjenik Hillary Clinton je na početku svoje balkanske turneje jučer boravio u Sarajevu, a među prvim sugovornicima su mu bili članovi Predsjedništva, predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija. Burnsov dolazak svojevrsni je vjetar u leđa novoj bh. vladi i ukupnim nastojanjima zemlje da se vrati na euroatlantski put.

Predstavljeni prioriteti

Osim što je bh. dužnosnicima pružio uvjeravanja da SAD ostaju čvrsto privržene BiH, Burns se upoznao i s prioritetima nove državne vlasti. -Predsjedatelj Bevanda se zahvalio na čestitkama i iskazanoj potpori državne tajnice SAD-a, Hillary Clinton i upoznao zamjenika državne tajnice Burnsa s prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH. On je naglasio da su prioriteti europske integracije, gospodarstvo i što skoriji prijam u punopravno članstvo u NATO savez, objavljeno je iz Bevandinog ureda nakon sastanka. Prema istom izvoru, Burns je izrazio potporu Sjedinjenih Američkih Država prioritetima predsjedatelja Bevande istaknuvši “značaj njegovog pragmatičnog i praktičnog pristupa otklanjanju prepreka na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU“.

Nastavak suradnje

- On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom BiH i SAD, naglasivši angažman Bosne i Hercegovine kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a te sudjelovanje Oružanih snaga BiH u međunarodnim misijama u Iraku i Afganistanu. Predsjedatelj Bevanda je izrazio očekivanja da će suradnja biti nastavljena u predstojećem razdoblju. Zamjenik državne tajnice Burns je iskazao spremnost SAD da pomognu BiH na njenom putu u EU i NATO te saniranju posljedica izazvanih vremenskim nepogodama. Predsjedatelj Bevanda je zahvalio na sveukupnoj potpori SAD-a, naglasivši da su SAD dokazani i iskreni prijatelj BiH te da će svaka pomoć biti dobrodošla, objavljeno je sa sastanka kojemu je nazočio i veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon. Osim službenih ocjena sa sastanka, određeni zaključci mogu se izvesti i iz činjenice da se Burns odlučio za balkansku turneju usprkos brojnim drugim vanjskopolitičkim izazovima s kojima se SAD suočava u ovom trenutku. BiH je očito još uvijek u američkom fokusu, a imenovanje Vijeća ministara i deblokada političkih procesa prilika su da SAD pomogne da BiH što brže nadoknadi vrijeme izgubljeno u poslijeizbornim svađama.

Sve do nedavno, Amerikanci nisu imali prave sugovornike u BiH. Imenovanjem Vijeća ministara i stvaranjem nove koalicije na državnoj razini stanje se promijenilo, pa sada i Burns ima kome prenijeti poruke State Departmenta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.