MOSTARSKO PROLJEĆE

“Aladinova čarobna svjetiljka” oduševila najmlađe gledatelje

Foto: Stojan Lasić
“Aladinova čarobna svjetiljka” oduševila najmlađe gledatelje
03.06.2013.
u 11:15
Sredstva za projekt osiguralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, darove Podravka i Konzum
Pogledaj originalni članak

Plesno-dramskom predstavom “Aladinova čarobna svjetiljka”, u izvedbi ŠPK Erigo-D i u suradnji s Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Lutkarskim kazalištem Mostar, spuštena je zavjesa na 15. jubilarne Dane Matice hrvatske. I, to, rekli bismo, na najbolji način. Naime, riječ je o prvom projektu čiju produkciju u potpunosti potpisuje Matica hrvatska Mostar i autorski tim predvođen dr. sc. Žanom Mrkonjić.

Matica hrvatska Mostar predstavom o Aladinu zatvorila je još jedno Mostarsko proljeće, ali, jednako tako, otvorila svoja vrata jednoj novoj aktivnosti - vlastitoj produkciji. Svi prošlih godina osiguravali smo sredstva da bismo prikazali mostarskoj publici umjetnike iz zemlje, ali i svijeta, a sada, prvi put, odvažili smo se i krenuli u jednu novu, rekla bih, avanturu. Naime, uspjeli smo osigurati novac za proizvodnju jedne, u potpunosti naše, predstave. Dakako, to ne bismo mogli da vrijednost takvog angažmana nije prepoznao Odjel za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH i donirao potrebna sredstva. Odlučili smo se da ovaj naš novi “proizvod” bude posvećen najmlađoj, ali, ujedno, najzahvalnijoj i najiskrenijoj publici - djeci i mladima. Ako je suditi prema njihovim reakcijama, na pravom smo putu, a Mostarsko proljeće ima sigurnu budućnost. Samo možemo kazati da je ovo tek početak – kaže dr. sc. Mrkonjić.

Uz dr. sc. Mrkonjić, autorski tim čine: Dajana Vidović, Vesna Sušac i Ivana Radić, koje su, ujedno i scenografkinje i redateljice. Kostimografiju je osmislila Dajana, a uz nju, koreografiju - Helena Vidović , Inga Jukanović i Josipa Bradarić. Naravno, sve je bilo lakše uz stručnu potporu poznatog beogradskog koreografa Borisa Čakširana. Naratorice su Anela Planinić i Marta Haubrich, glumice Lutkarskog kazališta Mostar.

Voditeljica ŠPK Erigo-D Dajana Vidović kaže:

Ove godine imali smo čast zatvoriti Mostarsko proljeće s dječjim danom jer, živjeti i razumjeti kulturu, najbolje možemo ako je počnemo njegovati od dječje dobi. Naime, već tradicionalno za Dječje dane Mostarskog proljeća, ŠPK Erigo-D premijerno izvodi autorske predstave, kao što je to bilo i ove godine, u projektu koji producentski potpisuje Matica hrvatska Mostar. Pokušavamo svake godine biti kvalitetniji i proširiti suradnju s eminentnim mostarskim odgojnim i dječjim institucijama, te nam je cilj ples pokazati i promovirati kroz druge umjetnosti. Ovaj put tu je i međunarodna suradnja s plesnim umjetnikom i redateljem Borisom Čakširanom, a i uključenje većeg broja mladih suradnika u ovaj projekt.

Mr. sc. Vesna Sušac, uz Ivanu Radić također jedna od onih čiji je entuzijazam, rad i upornost i rezultirao ovom iznimnom predstavom, ističe:

Šestomjesečni rad na projektu “Aladinova čarobna svjetiljka”, u pravom smislu te riječi, nakon večerašnje predstave se – isplatio. Suradnja MH Mostar, ŠPK Erigo-D, Lutkarskog kazališta Mostar i Lutkarskim kazalištem Mostar i Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru te međunarodnom suradnjom, rezultirala je zavidnom estetsko-umjetničkom kvalitetom koja je oduševila mostarsku “malu” i “veliku” publiku. Nasmijana dječja lica i iskreni pljesak govorili su mnogo više od riječi. Nadamo se da će predstava gostovati diljem BiH, pa i šire… Na pozornici Kosače smjenjivalo se stotinjak malih i velikih plesačica ŠPK Erigo i na trenutak smo pobjegli iz stvarnosti u svijet dobrog dječaka Aladina, princeze Jasmin, smiješnoga sultana, duha Džinija i čarobnog letećeg tepiha. Odlična glazba, koreografija i nadasve – scenografija, ovome su projektu priskrbile epitet predstave koje se ne bi postidjele ni mnogo veće pozornice i kulturna središta. Još jednom bravo za Maticu hrvatsku Mostar. Bravo i za sponzore – Podravku i Konzum koji su, predvođeni medvjedićem Linom, osigurali slatkiše za najmlađe.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.