Prognoza bankara

Ako ovakvo stanje u BiH potraje, kamate na kredite će rasti

Foto: VL FOTO
Ako ovakvo stanje u BiH potraje, kamate na kredite će rasti
11.10.2011.
u 11:32
Kratkoročna predviđanja govore kako za sada povećanja kamata na kredite neće biti
Pogledaj originalni članak

Iako je međunarodna agencija Moody’s snizila kreditne rejtinge pojedinih banaka u Italiji, a koje posluju i u Bosni i Hercegovini, ne očekuje se da će ove promjene imati svoju refleksiju u našoj zemlji. Kako nam je rekao Berislav Kutle, jedan od vodećih ljudi Udruženja banaka u BiH i direktor UniCredit banke u BiH, poteškoća prilikom izdaje kredita neće biti. - Nama je bitno kako se ocijeni kreditni rejting zemlje. Zato ne očekujemo da će biti bilo kakvih promjena u poslovanja banaka, čak i kada govorimo i kamatama na kredite - rekao nam je Kutle.

Planovi banaka

Dodao je kako se politička i ekonomska situacija u državi mora početi popravljati jer banke ne mogu još dugo držati kamate na kredite na trenutnoj razini. - Kada govorimo kratkoročno o kamatama na kredite, ne očekujemo promjene, odnosno povećanje kamata. Ako ćemo govoriti dugoročno, ako se ovakva situacija nastavi, banke će morati reagirati i povećavati kamate. Zbog toga već dugo apeliramo na poboljšanje političke situacije u državi, na poboljšanje ekonomske situacije i slike. Banke u BiH sada nose teret situacije u kojoj se nalazimo, ali ovakva situacija se sigurno ne može zadržati duže vrijeme - poručio je Kutle.

Inače, Udruženje banaka je nedavno konstatiralo kako više od milijardu maraka odobrenih investicija čeka da uđe u BiH, ali to trenutno nije moguće zbog cjelokupne situacije u državi. Naravno, strani investitori ne žele ulagati u državu gdje se bilo kakve investicije smatraju visoko špekulativnim.

Situacija će se pogoršati

- Trebamo gledati i jednu širu sliku. Očekuje se da će u Europi doći do pogoršanja situacije, što će naravno pogoditi i nas. U tome trenutku će skoro sigurno doći do povećanja kamata, osobito ako se ovakvo stanje u BiH nastavi - naglasio je naš sugovornik. Prema ocjeni analitičara agencije Standard & Poors, trenutni kreditni rejting BiH, odnosno vjerojatnost da eventualni kreditor bude uredno isplaćen, ocijenjeni su s B+, što je oznaka za špekulativno, odnosno riskantno ulaganje, čime se BiH našla u istoj kategoriji kao Uganda i Zambija. Raspravljati jesu li u pravu analitičari agencija Moody’s ili Standard & Poors, besmisleno je, jer ocjene obiju agencija kreditni rejting države BiH svrstavaju u “smeće”, a razlika je samo u nijansama, što znači da niti jedan ozbiljan investitor niti hoće niti smije pozajmiti novac BiH jer je rizik od gubitka prevelik.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.