Philip Reeker

Amerikanci trenutno najaktivniji oko rješenja političke krize u BiH

reeker
VL FOTO
14.12.2011.
u 09:26

Drugi dolazak u BiH za nepuna dva mjeseca trebao bi istaknuti značaj koji Amerika pridaje rješavanju političke krize u BiH

Amerikance je na dvodnevnom zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) predvodio zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker. Njegov drugi dolazak u Bosnu i Hercegovinu za nepuna dva mjeseca trebao bi istaknuti značaj koji američka administracija pridaje rješavanju političke krize u BiH i poticanja dogovora među liderima političkih stranaka u BiH.

Deblokada procesa u BiH

Neslužbeno doznajemo kako je Reeker osim sudjelovanja na dvodnevnom zasjedanju PIC-a imao i druge razgovore u Sarajevu. Cilj je deblokirati političke procese koji stagniraju već duže od godinu dana. Reeker je i ovaj put prenio jasne stavove službenog Washingtona u kojima se pruža puna potpora euroatlantskom putu BiH, ali traži i veći stupanj odgovornosti i spremnosti na dogovor i zajedničko djelovanje bh. lidera. Kako se može zaključiti iz onoga što je objavljeno nakon zasjedanja PIC-a, očito je da među većinom članica ovog tijela, uključujući i europske zemlje, postoji određena rezignacija stanjem u BiH, pa i nedostatak volje da se međunarodna zajednica aktivnije uključi u ovdašnje procese.

Uloga i angažman SAD-a

Upravo zbog toga bi pojačan angažman SAD-a u BiH mogao biti posebno važan.

Slučajno ili ne, ponovni Reekerov dolazak u BiH vremenski se podudara s putovanjem predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića u Washington. Iako je u javnosti plasirana informacija da je glavni razlog Komšićeva putovanja odlučivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o palestinskom zahtjevu za prijam u Svjetsku organizaciju, ne treba sumnjati da se na dnevnom redu susreta s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton našlo i pitanje političke krize u BiH. Informacije do kojih je došao Večernjak govore da su ovo tek prvi u nizu susreta koje će u prilično kratkom vremenskom razdoblju američki dužnosnici imati s ključnim političkim liderima u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?