Poziv na suradnju

Amerika traži od Kine da "stisne" režim u Sjevernoj Koreji

obama
Reuters
25.11.2010.
u 08:18

Kina ima važnu ulogu jer može povesti Sjevernu Koreju prema radikalnoj promjeni pravca", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

SAD se nadaju da će Kina upotrijebiti svoj utjecaj na sjevernokorejsku saveznicu nakon što je Pyongyang bombardirao južnokorejski otok, izjavio je glasnogovornik State Departmenta.

-Kina ima važnu ulogu jer može povesti Sjevernu Koreju prema radikalnoj promjeni pravca", izjavio je za glasnogovornik Philip Crowley.

Peking treba uputiti "direktnu poruku" sjevernokorejskom režimu", dodao je on. Analitičari se slažu da  nijedna zemlja nema utjecaj na Sjevernu Koreju kao Kina.  No,  teško je procjenitii može li KIna utjecati baš na svaki potez  nepouzdanog komunističkog režima u Pyongyangu.

Sjeverna Koreja je u utorak ispalila više desetaka projektila na jedan južnokorejski otok, ubila četiri osobe i izazvala odgovor snaga u Seulu. Ovi sukobi su među najozbiljnijim od Korejskog rata vođenog 1950.-1953. godine. Dogodili su se u jednoj zoni u Žutom moru oko koje se spore dvije Koreje i u kojoj je u prošlosti bilo još incidenata.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?