Večernjakov pečat

Amerika preko Pečata šalje važne poruke bh. građanima i liderima

Bijela kuća
21.03.2013.
u 09:05

Interes američke administracije za manifestaciju govori da im je ovaj prostor vrlo zanimljiv

Večernjakov pečat je svih proteklih godina bio manifestacija od velikog društvenog, ali i političkog značaja. Preko naše manifestacije su građanima i političarima u Bosni i Hercegovini upućivane značajne poruke iz svijeta.

Vodeća sila

Ovaj put takve poruke dolaze iz Washingtona, grada u kojem se kreira politika vodeće sile svijeta. Prisutni na Večernjakovom pečatu, ali i milijuni televizijskih gledatelja bit će u prilici čuti značajne poruke američke administracije. Koliko se i u Washingtonu cijeni značaj i ugled Večernjakovog pečata svjedoči i nedavni boravak direktora i glavnog urednika Večernjeg lista BiH Joze Pavkovića u SAD-u i razgovori koje je imao sa značajnim predstavnicima State Departmenta.

- Bez imalo pretjerivanja mogu kazati da se ovo što radi Večernji list i te kako cijeni u Washingtonu. Večernjakov pečat je prepoznat kao manifestacija, ali i projekt koji promovira pozitivne vrijednosti u Bosni i Hercegovini i regiji. Bio sam vrlo polaskan načinom na koji sam primljen od predstavnika američkih vlasti. Američka administracija pozorno prati sve što se događa u BiH i njihov interes i za našu manifestaciju govori da im je ovaj prostor vrlo zanimljiv - kaže Pavković.

Večernjakov pečat je i ranije prepoznavan kao odlična prilika za upućivanje važnih poruka bosanskohercegovačkim građanima i onima koji upravljaju ovom zemljom. Europska unija, Vatikan, susjedne zemlje su proteklih godina preko naše manifestacije cijeloj Bosni i Hercegovini slali jasne poruke potpore i prijateljstva. Bilo da je riječ o europskoj perspektivi, regionalnoj suradnji ili odnosu prema pripadnicima različitih vjera i naroda, te poruke su uvijek bile snažne i što je najvažnije našle su put do onih kojima su upućene.

- Ne sumnjamo da će tako biti i ovaj put, jer ono što sam čuo tijekom razgovora u SAD-u, a što će u značajnoj mjeri moći čuti i gledatelji Večernjakovog pečata, budi optimizam i jača nadu u bolju budućnost Bosne i Hercegovine, svih njezinih naroda i građana. Drago mi je što je Večernjak kao novina, ali i Večernjakov pečat kao naš projekt odabran za tako značajnu misiju - ističe Pavković.

Leđa nisu okrenuta

Iako se sve češće može čuti kako Bosna i Hercegovina više nije u žiži američke vanjske politike te kako je SAD rješenje bh. problema prepustio Europljanima, mnogo je argumenata koji govore drukčije. Česti posjeti američkih dužnosnika, aktivnosti veleposlanika Patricka Moona, inicijativa za reformu Federacije i spremnost da se ubrza put BiH prema članstvu u EU i NATO-u, govore u prilog tome da SAD nije okrenuo leđa Bosni i Hercegovini. Stoga su i poruke koje će visoki američki dužnosnici preko ovogodišnjeg Večernjakovog pečata uputiti bosanskohercegovačkoj javnosti vrlo važne. One dolaze u trenutku kad se Bosna i Hercegovina, a posebno Federacija nalazi u teškoj institucionalnoj krizi, kada je euroatlantski put skoro u potpunosti zaustavljen, a posljedice ekonomske i socijalne krize vidljivije nego ikada. Dobro je znati da u takvoj situaciji nismo prepušteni sami sebi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?