pokolj u afganistanu

Američki vojnik koji je ubio 16 civila: To je bio kukavički čin

robert bales portal (1)
Reuters/Pixsell
23.08.2013.
u 08:49

Robert Bales, veteran rata u Iraku i Afganistanu koji je priznao da je u ožujku 2012. u provinciji Kandahar pucao po seljacima, uglavnom ženama i djeci. U četvrtak se ispričao pred sudom.

Američki vojnik Robert Bales koji je ubio 16 nenaoružanih civila u Afganistanu prošle godine ispričao se u četvrtak pred sudom te je ubojstva nazvao 'kukavičkim činom', prenosi Reuters.

Bales, veteran rata u Iraku i Afganistanu, priznao je da je u ožujku 2012. u provinciji Kandahar pucao po seljacima, uglavnom ženama i djeci.

- Istinski se ispričavan svim ljudima kojima sam oduzeo članove obitelji. Ubio sam njihove obitelji, kazao je Bales poroti u vojnoj sudnici u Washingtonu. - Ono što sam učinio je kukavički čin, rekao je.

Bales je u lipnju priznao krivnju u sklopu nagodbe koja će ga poštedjeti smrtne kazne. Porota od šest pripadnika američkih oružanih snaga odlučit će hoće li ostatak svog života provesti u zatvoru ili će nakon 20 godina zatvora moći zatražiti pomilovanje.

Njegova obrana tijekom suđenja tvrdila je da je Bales izvršio napad nakon živčanog sloma kojeg je dobio zbog pritiska glede svog posljednjeg odlaska u Afganistan. Tvrdili su da patio od posttraumatskog stresa i ozlijede mozga prije dolaska u Afganistan.

No tužiteljstvo je tvrdilo da je Bales djelovao sam i djelovao s namjerom te da je naoružan pištoljem, puškom i bacačem granata napustio svoju bazu dvaput tijekom te noći u koju se usred masakra vratio da kaže drugom vojniku: 'Upravo sam upucao neke ljude'.  

>> Američki narednik priznao krivnju za masakr civila u Afganistanu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?