Američka inicijativa

Američki ‘vjetar u leđa’ dogovoru lidera u BiH

reeker
VL FOTO
02.11.2011.
u 10:30

Razgovori s predstavnicima vlasti i stranaka o stanju u zemlji i mogućem izlasku iz jednogodišnje političke i institucionalne krize

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker razgovarat će danas u Sarajevu s predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti i političkih stranaka o stanju u zemlji i mogućem izlasku iz jednogodišnje političke i institucionalne krize.

Povod posjeta nije napad

Reeker je prvi američki dužnosnik koji posjećuje BiH nakon prošlotjednog terorističkog napada na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu. Međutim, njegov dolazak je znatno ranije dogovoren, što znači da povod posjeta nije incident od petka. Unatoč tomu, realno je očekivati da ovaj nemili događaj bude jedna od tema razgovora s bh. domaćinima. Glavni povod Reekerova dolaska je želja Amerikanaca da se konačno deblokiraju politički procesi u zemlji, uspostavi državna vlast i pokrene proces ispunjavanja uvjeta koji stoje na euroatlantskom putu BiH.

Američki diplomat danas će imati niz susreta s državnim i federalnim dužnosnicima, a ključne poruke iz Washingtona ipak će prenijeti onima od kojih se najviše očekuje, a to su lideri glavnih stranaka u BiH. Bio je planiran i njegov odlazak u Mostar i razgovor s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ali se od toga odustalo, najvjerojatnije zbog sigurnosnih razloga. Čini se da Reekerov posjet dolazi u pravome trenutku, jer su konačno napravljeni pomaci u provedbi presude “Sejdić - Finci”, ali i dijelom oko uspostave vlasti. Iako još uvijek nema dogovora lidera o Vijeću ministara BiH, raspodjeli mjesta i resora, američka diplomacija je uvjerena da će u razgovorima političke lidere potaknuti na pomak.

Prema dostupnim informacijama, otklonjene su i neke nedoumice oko raspodjele pozicija na državnoj razini, pa bi Reekerov posjet mogao biti presudni vjetar u leđa izlasku iz političke baruštine u kojoj se BiH valja posljednjih godinu dana. Reeker je vrlo dobar poznavatelj prilika na Balkanu. Pred kraj devedesetih godina prošlog stoljeća bio je predstavnik za medije američkog veleposlanika u Makedoniji, Christophera Hilla, koji je u to vrijeme bio i glavni međunarodni pregovarač na Kosovu. Reeker je služio i u američkim veleposlanstvima u Mađarskoj i Iraku, a prije imenovanja na visoku dužnost u sjedištu američke diplomacije bio je veleposlanik SAD-a u Makedoniji. Da je u pitanju vrlo iskusan analitičar i diplomat, svjedoči i podatak da je za vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika, Georgea W. Busha, bio glasnogovornik State Departmenta.

Komunikacija s liderima

Reekerov posjet istodobno je i prilika da se pozornost američke diplomacije, nakon revolucionarnih previranja na sjeveru Afrike, ponovno koliko-toliko vrati na prostor jugoistočne Europe. Kao i njegov prethodnici na funkciji zamjenika pomoćnika američke državne tajnice, Reeker održava vrlo živu komunikaciju s bh. liderima. Tijekom nedavne turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Washingtonu se susreo s Reekerom i tada mu predočio od ranije poznate stavove Republike Srpske o provedbi presude “Sejdić - Finci” i političkoj krizi u BiH.

Reeker je, pak, izrazio očekivanja SAD-a da se vodeće političke snage u BiH dogovore o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, te naglasio značenje spremnosti na kompromis.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?