Premijere u Puli

Alma Prica kao Halima - BiH pandan Majci hrabrosti

Alma Prica kao Halima
arhiva VL
26.07.2012.
u 19:32

Halimin put je dobro režiran, vrlo lijepo snimljen film sa solidnim glumcima, čiji su glavni problemi pretjerani bjegovi u patetiku i povremeno kruti prijelazi iz realnog vremena u reminiscencije glavnih junaka koje vode didaktičnom kraju

„Halimin put“ Arsena A. Ostojića, nastao u suradnji s BiH i Slovenijom, melodramatična je tragedija smještena u ruralnu bosansku sredinu, obilježenu čvrstim patrijarhatom i vjerskim podjelama, prisutnima i prije 1990-ih.U središtu priče neplodna je muslimanka Halima (Alma Prica), koja posvaja izvanbračno dijete svoje nećakinje Sofije, koja pak nedugo potom sa Srbinom u kojeg je zaljubljena bježi iz rodnog kraja.

Potraga za krvlju

Radnja se ubrzo seli nekoliko desetljeća kasnije, pet godina nakon završetka rata u BiH. Halimi su u njemu poginuli muž i sin, a jedini način da sinu identificira tijelo jest da pronađe davno nestalu nećakinju i dobije njenu krv za DNK analizu. Ovaj film skokovite naracije ispunjen je sjećanjima na davne traume, paralelno gradi sliku o Halimi kao BiH pandanu Majci Hrabrosti te mladom multietničkom paru kao Romeu i Juliji ex-yu zabiti.

Riječ je o dobro režiranom, vrlo lijepo snimljenom filmu sa solidnim glumcima, čiji su glavni problemi pretjerani bjegovi u patetiku i povremeno kruti prijelazi iz realnog vremena u reminiscencije glavnih junaka koje vode didaktičnom kraju. Za razliku od mučnog Ostojićeva filma, Vuletićev srpsko-hrvatski „Praktični vodič kroz Beograd sa smijanjem i plakanjem“ crnohumorna je (uglavnom) urbana komedija, strukturirana po uzoru na grčke tragedije.

Srpske domaćice i stranci

U njoj pratimo četiri ljubavne avanture srpskih domaćina sa strancima, odijeljene pjevanjima u kojima kor izvodi popularne pjesme tipične za balkansko podneblje. A u njima ironično tumače život u suvremenom Beogradu na način na koji bi se mogao predstavljati samo u turističkim vodičima. Tako, primjerice, narator tumači kako je srpska metropola jedan od najsigurnijih gradova za turiste, koje u kadru vidimo kako se ljube okruženi interventnim policajcima, ili pak nabraja primjere odlične gospodarske suradnje s EU kojoj Srbija teži, da bismo u epilogu zaključili kako su kratke romantične afere građanima Beograda često jedini način da se konačno osjete „bliže svijetu“.

Takav oštar politički komentar zapakiran je u sjajan, vrlo zabavan film, koji će publika sigurno voljeti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije