u rh ne znaju za nju

Al-Qa’idinu zagrebačku nevjestu danas čuva pedesetak boraca

teroristi (1)
Screenshot JP TV
16.10.2012.
u 19:31

U Islamskoj zajednici u Zagrebu kažu da nikad nisu čuli za nju. “Da je neka žena prešla na islam u Zagrebu, mislim da bismo mi to znali. Ali takve nema”

– Amina je plavuša, a kao socijalna pedagoginja prije udaje za vođu Al-Qa’ide Anwara al-Awlakija u Zagrebu radila s invalidnom djecom. Ne znamo njeno puno ime, ali imamo informacije da je prešla na islam zajedno sa svojom dobrom prijateljicom koja i dalje živi u glavnom gradu Hrvatske. Njih dvije prilično su bliske, Amina ju je zvala sestrom – rekao nam je Orla Borg, novinar danskog lista Jylland Posten, koji je prvi otkrio kako su danska obavještajna služba PET i američka CIA pokušavale smaknuti Al-Awlakija podmetnuvši mu suprugu, radikalnu muslimanku iz Zagreba.

Zajednica ju ne poznaje

– U ovome trenutku problem je doći i do samog Mortera Storma, danskog agenta koji je organizirao cijelu ovu igru. Otkad je priča dospjela u javnost, skriva se jer mu je jasno da je na meti Al-Qa’ide. Slao sam mu SMS i poslao e-mail, ali zasad se ne javlja – kaže Borg za Večernji list.

Puni identitet zagonetne plavuše koja je na koljena bacila i samog vođu najozloglašenije terorističke organizacije na svijetu top je tema novinara ne samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta.

U zagrebačkoj Islamskoj zajednici tvrde da bi zasigurno znali za slučaj da je neka od žena prešla na islam, no takvih podataka nemaju. Uhvatili smo se jedinog traga koji smo imali – podatka da Amina danas radi u Al-Qa’idinom časopisu Inspire. Uz pomoć Tora, programa za pristup skrivenom dijelu weba, uspjeli smo pronaći PDF verziju posljednjeg izdanja ove publikacije koja se uvelike odnosi na praktične savjete džihadistima kako izraditi bombe ili na koji način izvesti atentat, a koji Al-Qa’ida potajno distribuira na području zapadne Europe i SAD-a. Uskoro smo došli i do tri e-mail adrese njihove redakcije koje su redom otvarane na Gmailu, Yahoou i freemailu. Iako su ove adrese ispravne, ni s jedne od njih članovi redakcije Al-Qa’idina časopisa koji se stvara u Jemenu s nama nisu htjeli komunicirati.

Bila je pogodno sredstvo

– Jasno je da je Anwar al-Awlaki bio iznimno opasan i samim tim poželjan cilj te da su, u prvom redu CIA, ali i PET čiji je operativac bio uključen u akciju, bili vrlo zainteresirani za njegovo lociranje i eliminaciju. Al-Awlaki je rođen u SAD-u, zna na koji način funkcionira zapad i zapadna javnost, odlično je govorio engleski jezik. Hrvatska državljanka s druge strane pokazala se kao dobra prilika za realizaciju ovakve akcije. Bila je radikalizirana, a općenito su vjernici koji sami prijeđu na islam puno “žešći” i gorljiviji od vjernika koji su rođeni u toj vjeri – kaže za Večernji list Sajjan Gohel, direktor londonske zaklade Asia-Pacific i vodeći svjetski stručnjak za obavještajna pitanja. Kako kaže, ni najmanje ne sumnja da Amina danas radi u Inspireu te da se nudila za bombaša samoubojicu nakon Al-Awlakijeve pogibije prošle godine.

– U ovakvim se slučajevima supruge izuzetno često radikaliziraju, a primjer je i slučaj Britanke koja je prešla na islam, a potom se udala za jednog od napadača na londonsku podzemnu željeznicu. Napadač je uhićen, ali ona je sada u Africi i tamo vodi islamističke ženske samoubilačke odrede – kaže Gohel. Prema podacima koji su jučer počeli curiti iz obavještajne zajednice, za Hrvaticu koja je bila povezana s Al-Awlakijem znalo se već dulje vrijeme, no nije se znala njena stvarna profesija.

– Po svemu sudeći, Al-Awlaki nije puritanac kakvim ga se drži, već neko vrijeme u vezi je sa striptizetom iz Hrvatske – tvrdi se pak u jednom obavještajnom izvještaju.

>>Zagrepčanka Amina udovica je vođe Al Qaide Anwara Al-Awlakija!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije