INZKO

Ako se RS pokuša odvojiti od BiH, izbit će novi rat

inzko
VL FOTO
05.07.2011.
u 09:53

Inzko: Dodikove izjave shvaćam vrlo ozbiljno, to je dio mog mandata u BiH

“BiH zaostaje za drugim državama u regiji. Bio bih veći optimist kad bih čuo političare da govore kako nema alternative učlanjivanju u EU jer je članstvo najbolje jamstvo za stabilnost i razvoj države, za životni standard građana.

Sporne Dodikove najave

Nažalost, u BiH prevladava egoizam dijela elita koji u nesređenoj državi za sebe prisvajaju privilegije i materijalne koristi”, izjavio je u razgovoru za ljubljansko Delo visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko. Pritom je najviše kritizirao ponašanje predsjednika RS-a Milorada Dodika.

“Neke njegove najave izravan su napad na daytonsko uređenje države, destabiliziraju političke prilike i povećavaju nepovjerenje među narodima. Te izjave shvaćam vrlo ozbiljno, to je dio mog mandata u BiH. Uvjeravam vas da nema koncepta mirnog odvajanja Republike Srpske od BiH - odcjepljenje bi uzrokovalo novi konflikt”, upozorio je Inzko. “Dogovor o funkcioniranju sustava bio bi dobar za sve, pa i za RS, no vlast u Banjoj Luci zastupa drugu logiku, želeći dokazati da BiH ne može funkcionirati, da opstanak takve države nema smisla. Tako žele otvoriti vrata eventualnom odcjepljenju”, rekao je Inzko. “BiH ne može računati na međunarodne zajmove sve dok se ne formira nova središnja vlada”, izjavio je Inzko. “Dosad nije bilo pravog dijaloga i dogovora o novom mandataru i sastavu Vijeća ministara, no stvari se u posljednje vrijeme poboljšavaju.

Nema kredita iz EU-a

Sve političke opcije ubrzano dolaze do spoznaje da BiH treba vladu. Među ostalim, i zato što samo središnja vlast može zaključiti dogovor s međunarodnim financijskim ustanovama o najmu kredita. A ti krediti su u sadašnjoj financijskoj situaciji krvavo potrebni i jednom i drugom entitetu”, rekao je Inzko komentirajući blokadu središnje vlasti. Na pitanje zašto u većoj mjeri ne koristi bonnske ovlasti, Inzko je rekao da je njihovo korištenje predviđeno u slučaju kršenja Daytonskog sporazuma ako se ocijeni da je upotreba bonnskih ovlasti optimalan odgovor te da je on kao odgovorni za provođenje civilnog dijela Daytonskog sporazuma jedini nadležan i za njegovo interpretiranje.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
12:26 05.07.2011.

@ vrisak imas pravo. Taj Inzko vodi brigu o Dodiku umjeso da je zabrinut sto muslimani preglasavanjem i majoizacijom biraju \"svoje\" Hrvate! Inzko je dio problema, jer je suspendirao odluku SIP-a. Ili treci entitet ili ce ova nakaza od drzave zvana BiH nestati.

JO
JohnConnor
15:39 05.07.2011.

Pa naravno da svi vide da BiH ne moze opstati, samo politicari iz Hrvatske to ne vide ili se prave da ne vide. Ova hrvatska sutnja podsjeca na sutnju hrvatski komunista krajem osamdesetih. Ceka se da Hrvati iz BiH iscure, pa da je Muslimani i Srbi podjele.

VR
vrisak
11:15 05.07.2011.

Svak vidi da u toj tvorevini nema buducnosti a veliki (Inzko) sipa ludjacima prasinu u oci i govori o nekom zajednistvu gdje je jedan narod potlacen i bez ikakvog prava....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?