Raketni sukob

Ako Pyongyang lansira projektil, Japan će ga srušiti

Sjeverna Koreja (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
08.12.2012.
u 08:01

Iza Sjeverne Koreje stoji Kina, a ona ovim želi razvući američke snage i pokazati se kao snažna vojna sila

Sjeverna Koreja u posljednjoj je fazi pripreme za ponovno ispaljivanje dalekometne balističke rakete kakvu su već pokušali lansirati u travnju ove godine, a koja se raspala nakon samo nekoliko minuta leta. Prema procjenama, režim iz Pyongyanga pokušat će ju ispaliti između 10. i 22. prosinca, po istoj putanji koja je korištena i u travnju, a raketa bi na sebi nosila sjevernokorejski satelit koji će pokušati ostaviti u Zemljinoj orbiti. I danas, baš kao i prije pola godine, ova je najava uzburkala duhove i podigla tenzije. Japan je najavio da će presresti sjevernokorejski projektil, a SAD u ovo područje šalje ratne brodove.

Dizanje pripravnosti

– Ne radi se samo o lansiranju rakete, riječ je o puno složenijem pitanju. Iza Sj. Koreje stoji Kina, a lansiranje balističkog projektila dolazi samo nekoliko mjeseci nakon eskalacije kinesko-japanskih odnosa zbog spornog otočja u Tihom oceanu – kaže vojni analitičar i geostrateg, admiral Davor Domazet Lošo.

Prema njegovim tvrdnjama, radi se o svojevrsnom kineskom “pokazivanju mišića”, ali i o dodatnom razvlačenju američkih snaga diljem svijeta, što u globalnoj slici odgovara i Rusiji.

– Amerika je angažirana u Afganistanu, njezin je zamah oslabio na jugoistoku Europe, a sada ih dodatno napreže i dizanje pripravnosti u jugoistočnoj Aziji. To je dio taktike Kine kojim ona želi postati sila na području Tihog oceana, Pyongyang je samo sredstvo – kaže admiral Domazet Lošo. Koliko su njegove tvrdnje točne, govori i podatak da se na japanskim otocima u okrugu Okinawe razmještaju i sustavi Patriot PAC-3 kojim će japanska vojska pokušati srušiti sjevernokorejsku raketu. Datum lansiranja nije definiran, no analitičari vjeruju da su ključna dva datuma. Prvi je 17. prosinca, prva obljetnica smrti Kim Jong-ila, dok je drugi datum koji bi režim mogao iskoristiti za lansiranje rakete 19. prosinca, dan kada se u Južnoj Koreji održavaju predsjednički izbori.

Patrioti na Okinawi

U svakom slučaju, situacija je uzavrela. Japanska zračna kompanija Nippon airways prilagodila je planove leta svojih zrakoplova, koji sada obilaze područje kroz koje će lansiranje biti izvedeno, a američka mornarica priprema se za sve mogućnosti.

– Razmještamo brodove tamo gdje će njihovi sustavi biti najefikasniji – najavljuje admiral Samuel Locklear.

>>Ne odustaju: Sjeverna Koreja najavila lansiranje nove rakete

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije