Dilerima 25,2 godine

Akcija kodnog naziva “Kanon” dala rezultate

Uhićenje
02.02.2013.
u 11:02

Gram kokaina koštao je 100 konvertibilnih maraka, a marihuana se kretala od 10 do 50 maraka. Zanimljivo je da se okružni tužitelj uopće nije pojavio na suđenju...

Okružni sud Banja Luka osudio je jučer Dragoljuba Pašagića zvanog Paša (40) i još osmero uhićenih u akciji “Kanon” na ukupno 25,2 godine zatvora zbog preprodaje kokaina i marihuane, a dvojica su u nedostatku dokaza oslobođeni. Na najveće kazne od po pet godina zatvora osuđeni su Pašagić i Goran Novalija (36) zvani Vinsent van Gogo. Danijel Delić (34) zvani Dela dobio je četiri, Ljubiša Jašimović (35) tri, a Dragan Jovanić (28) dvije i pol Zoran Balta (35) i Delićeva djevojka Ana Mastilo (26) dvije. Vladimir Petrović (30) zvani Pižon osuđen je na godinu dana, a Vladimir Damjanić (32) na osam mjeseci. Aleksandar Kajkut (37) i Darjan Dojčinović (28) oslobođeni su.

Gram kokaina za 100 KM

Prema riječima sutkinje Olge Pantić, oni su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga. U obrazloženju presude, sutkinja je navela da je za suđenja neosporno utvrđeno da su Pašagić, Novalić, Delić, Jašimović, Jovanić, Balta i Mastilo bili međusobno povezani i da su kupovali, držali i prodavali kokain i marihuanu. Prema optužnici, kokain su prodavali po cijeni od 100 maraka za gram, a marihuanu od 10 do 50 maraka, ovisno o količini. S druge strane u presudi se navodi da su Dojčinović i Petrović u nekoliko navrata, također, prodali drogu. Međutim, sud je ocijenio da oni nisu bili povezani s ostatkom skupine i da su djelovali samostalno. Zanimljivo je da se na izricanju presude uopće nije pojavio okružni tužitelj, što je i za sutkinju bilo iznenađenje.

23 ročišta

- Žao mi je što tužitelj nije došao na izricanje presude, jer ovo jedno od najdužih suđenja koje sam imala u praksi. Održana su ukupno 23 pretresna ročišta. Suđenje je prvo počelo pa je iz procesnih razloga prekinuto i vraćeno na novo suđenje. Inače, za ovu vrstu kaznenih djela zapriječena je kazna od tri do deset godina zatvora. Imajući u vidu sve olakotne i otežavajuće okolnosti, sud je izrekao kazne od kojih su neke ispod zakonskog minimuma, ali smatramo da su adekvatne i da će se njima postići svrha kažnjavanja - rekla je sutkinja. U izrečene kazne svim osuđenima uračunato je vrijeme provedeno u pritvoru. To će najviše odgovarati Pašagiću i Novaliću koji su iza rešetaka već proveli po 16 mjeseci. Podsjetimo, skupina je uhićena početkom listopada 2011. godine u nastavku akcije “Kanon” u kojoj je pronađeno i oduzeto 190 grama kokaina, 80 grama marihuane, digitalna vaga, četiri pištolja i jedan tromblon.

Krajem studenoga prošle godine Okružni sud u Banjoj Luci Pašagiću, Deliću i Novaliji zabranio je raspolaganje s automobilima “BMW 3”, “BMW 7” i “golf 5” zbog sumnje da su stečeni dilanjem. Vrijednost automobila procijenjena je na više od 100.000 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije