Centralizacija

Agencija za sigurnost hrane iz Mostara seli u Sarajevo, ili se gasi

Agencija
14.03.2013.
u 09:18

Nove igre oko oduzimanja radnih mjesta i institucija Hrvatima u BiH

Centralizacija institucija u Sarajevo postala je uobičajena pojava posljednjih godina. Slabe se ili potpuno gase institucije u Mostaru, dok se one u Sarajevu u kojima radi tek nekolicina Hrvata uporno jačaju. Agencija za sigurnost hrane, jedna od rijetkih državnih institucija koja svoje sjedište ima u Mostaru, mogla bi uskoro preseliti u Sarajevo ili biti potpuno ugašena, tvrdi naš izvor.

Gašenje radnih mjesta

U bilo kojem od dva planirana scenarija velik broj djelatnika će ostati bez posla. Naime, ako se Agencija preseli u Sarajevo, najveći broj sadašnjih zaposlenika neće moći nastaviti raditi u toj instituciji, zbog nemogućnosti putovanja na toj relaciji. S druge strane, u ovom slučaju otvaraju se nova radna mjesta Bošnjacima u Sarajevu. Drugi scenarij koji je, prema tvrdnjama našeg izvora, izvjesniji od prvog je postupno oduzimanje svih ovlasti i poslova ovoj agenciji i prebacivanje na neke druge državne agencije sa sjedištem u Sarajevu, a koje su trenutno tek u osnivanju.

Višak administracije


Na taj način bi se rad Agencije za sigurnost hrane BiH sveo na minmum, što bi u konačnici dovelo do gašenja ove institucije jer u tom slučaju ona više ne bi bila potrebna, te bi samo stvarala višak administracije. Ukidanjem ili izmještanjem Agencije za sigurnost hrane BiH u Mostaru bi od državnih i federalnih institucija ostale sljedeće: Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo prometa i veza, Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, Gospodarska komora Federacije BiH, te Agencija za promociju stranih investicija. Usporedbe radi, više od osamdeset institucija viših razina vlasti uključujući i agencije ima svoja sjedišta u Sarajevu. Ostatak državnih agencija smješten je u Banjoj Luci, čak dvije su smještene u Tuzli, jedna u Bijeljini, te jedna u Distriktu Brčko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?