ZATRAŽILI IZRUČENJE

Afera špijuniranje – SAD podignuo optužnicu protiv Snowdena!

'U.S. National Security Agency whistleblower Edward Snowden, an analyst with a U.S. defence contractor, is pictured during an interview with the Guardian in his hotel room in Hong Kong June 9, 2013. T
Reuters/PIXSELL
22.06.2013.
u 08:26

Snowden je optužen za krađu državnog vlasništva, nedozvoljenu objavu podataka o nacionalnoj obrani i svjesnu objavu povjerljivih podataka

SAD je podignuo optužnicu protiv Edwarda Snowdena, trenutno najpoznatijeg zviždača na svijetu, koji je u bijegu od vlasti, prenosi BBC. Snowden je optužen za krađu državnog vlasništva, nedozvoljenu objavu podataka o nacionalnoj obrani i svjesnu objavu povjerljivih podataka, a svaka od optužbi nosi maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora. Rok za žalbu je 14. srpnja.

SAD će također tražiti Snowdenovo izručenje iz Hong Konga.Bivši analitičar Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) u svibnju je pobjegao u Hong Kong nakon što je objavio detalja o programu praćenja telefonskih i internetskih podataka. Informacije koje je otkrio pokazale su da su američke agencije sustavno prikupljale obilne količine tih podataka.

Hongkonške vlasti nisu komentirale optužnicu, javlja Reuters. Međutim, kako navode novine Apple Daily, Snowdenu je pružena sigurna kuća i zaštita.

Građani Hong Konga imaju podijeljena mišljenja o izručenju.

- Ako je zatražio azil, onda bismo ga s humanitarnog stajališta trebali zaštititi - rekao je 60-godišnji Elli Fan.

- Mislim da bismo ga trebali izručiti. Zašto? Zato što je vjerojatno dao obećanje kada je ušao u tako osjetljivu organizaciju, a sada je pojeo svoje riječi - smatra Cheng Kwok-Hung (61).

>> On je otkrio tajne: Htio bih azil na Islandu, ali završit ću u zatvoru

>> Zatraži li to SAD, Kina će izručiti Snowdena jer ne želi novu krizu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije