Istraživanje

80 posto građana podržava članstvo u Europskoj uniji

'Bosna-i-Hercegovina-EU'
''
Autori: Anadolija, RI
09.05.2013.
u 09:13

Podrška eu 
veća je u FBiH, dok u RS-u čak trećina stanovništva ima negativno mišljenje

Oko 80 posto građana BiH ima pozitivan stav u vezi s članstvom BiH u Europskoj uniji, pokazalo je najnovije istraživanje Direkcije za europske integracije BiH provedeno u veljači.

Stavovi građana

Vijeće ministara BiH usvojilo je na jučerašnjoj sjednici informaciju Direkcije za europske integracije BiH o rezultatima istraživanja. Informacija se odnosi na stavove građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu europskih integracija BiH i sadrži usporedne pokazatelje istraživanja javnog mnijenja 2012./2013. godine. Osam od deset građana BiH podržava pristupanje Europskoj uniji, navodi se u ovoj informaciji i dodaje da nema značajnijih promjena u odnosu na 2012. godinu. Velika većina bh. građana ima pozitivno mišljenje o Europskoj uniji, a u komparaciji rezultata po entitetima, značajno je veći broj građana Republike Srpske (nešto više od jedne trećine) koji imaju negativno mišljenje o Europskoj uniji. Kada je riječ o prednostima koje članstvo u Europskoj uniji donosi, prevladava mišljenje da je to stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta, dok su kao nedostatak za većinu građana veći životni troškovi. U istraživanju se navodi da je borba protiv korupcije najpotrebnija reforma za bh. građane.

Pokretačke snage

Značaj ove reforme porastao je s 41 posto na 50 posto u posljednjih godinu dana. Gotovo svaki drugi građanin BiH vidi Vijeće ministara kao pokretačku snagu integracije zemlje u Europskoj uniji. Direkcija za europske integracije BiH je provela ovo kvantitativno istraživanje u razdoblju od 6. do 13. veljače na uzorku od 1219 stanovnika BiH starijih od 18 godina na području cijele BiH metodom slučajnog izbora. Direkcija za europske integracije BiH će, kako je priopćeno jučer, u idućem razdoblju u suradnji sa svim nadležnim institucijama analizirati najnovije informacije i aktivnosti od značaja za građane BiH, a koje se odnose na posljedice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?