ŽALBE

50 tisuća radnika u BiH čeka rješenje statusa

radnik
VL FOTO
21.07.2010.
u 08:26

Poslodavci nemaju novca za reguliranje statusa otpuštenih radnika, županijska povjerenstva koja su trebala kontrolirati cijeli proces uglavnom ne rade

Deset godina nakon isteka roka za reguliranje statusa u ratu otpuštenih radnika velik broj od preko 50 tisuća slučajeva čeka na konačno rješavanje.

Status radnika

Poslodavci nemaju novca za reguliranje statusa otpuštenih radnika, županijska povjerenstva koja su trebala kontrolirati cijeli proces uglavnom ne rade, a u nekima od njih godinama se ne isplaćuju naknade za rad. Do studenog 2000. godine, kada je istekao zakonski rok, županijskim povjerenstvima za provedbu članka 143. Zakona o radu, podneseno je 52.286 žalbi otpuštenih radnika, koji su tražili ponovnu uspostavu radno-pravnog statusa, odnosno njegovo reguliranje.

-Sudbina izvršenja podnesenih žalbi, prema spoznajama Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, ponajprije je ovisila i ovisi o ekonomskoj stabilnosti poslodavaca koji su obvezni donesenu odluku izvršiti, navodi se u odgovoru koji je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dostavilo na zastupničke upite o provedbi famoznog članka 143. Zakona o radu u Federaciji BiH. Istodobno se priznaje kako mnogi otpušteni radnici do danas, iako je prošlo 10 godina od podnošenja žalbi, nisu ostvarili svoja zakonom utvrđena prava.

Naknada za rad

Nemogućnost poslodavaca da izvrši odluke o reguliranju radno-pravnog statusa otpuštenih radnika i neučinkovitost županijskih povjerenstava koja trebaju razmatrati radničke žalbe, najbolje se oslikava na primjeru Unsko-sanske županije. Članovi županijskog povjerenstva tvrde da od veljače 2008. godine nisu primili naknadu za svoj rad, a da su i tada dobili novac tek uz “veliko moljakanje, ponižavanje i dopisivanje”. Usprkos tomu, predsjednik povjerenstva Jasmin Fikić tvrdi kako će uskoro svi predmeti, odnosno žalbe radnika, biti obrađeni. Ništa bolja situacija nije ni u većini drugih županija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?