Dom naroda

39 glasova za smjenu Karoline Pavlović i izbor novog vodstva

Dom naroda
03.07.2012.
u 09:28

Predsjednik Kluba Hrvata Radoje Vidović (HDZ BiH) kaže kako će nova većina u domu naroda imati 39 od ukupno 58 izaslanika iz sva tri naroda i ostalih

Još uvijek aktualna predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Karolina Pavlović (NS Radom za boljitak) sazvala je za danas sjednicu ovog parlamentarnog doma, na kojoj bi trebala biti donesena odluka o njenoj smjeni. Odluka o održavanju izvanredne sjednice donesena je na jučerašnjem zasjedanju Kolegija Doma naroda, a kakav će biti dnevni red još uvijek se ne zna.

Pitanje smjena

No, da će sukladno dogovoru lidera stranaka nove parlamentarne većine biti pokrenuto pitanje smjene predsjedateljice Pavlović sasvim je jasno. Potvrdio je to i predsjednik Kluba Hrvata Radoje Vidović (HDZ BiH), koji kaže da će nova većina u ovom domu imati 39 od ukupno 58 izaslanika iz sva tri naroda i ostalih. - Nadam se da ćemo na sjednici donijeti niz zaključaka koji će omogućiti rekonstrukciju vlasti u Federaciji - kazao je Vidović, napominjući kako to uključuje i promjenu na čelu Doma naroda. Predsjednica Kluba Srba Mira Ljubijankić (SDP) kazala nam je kako ne očekuje bilo kakva iznenađena na sjednici. Vjeruje, kaže, da će biti provedena volja nove parlamentarne većine. - Bilo je važno da Kolegij korektno odradi posao i da se sjednica zakaže. Dnevni red će, sukladno poslovniku, predložiti predsjedateljica. Ona na to ima pravo, i to joj i na sjednici Kolegija nitko nije pokušao osporiti, a mi ćemo dnevni red na kraju formulirati onako kako to bude željela parlamentarna većina - kaže Ljubijankić.

Poziv na ostavke

Karolina Pavlović tvrdi kako je svoj posao u proteklom razdoblju obavljala savjesno i na dobrobit građana FBiH. - U ovom razdoblju Dom naroda je funkcionirao besprijekorno, a usvojeno je više zakona nego i u jednom prethodnom sazivu - kazala je Pavlović. Očito je i njoj jasno da su joj dani na čelu Doma naroda odbrojani i da će već danas morati prepustiti rukovođenje gornjim domom federalnog Parlamenta nekom od kolega iz HDZ-a BiH. Prema nekim najavama, parlamentarna većina će inzistirati i na usvajanju istovjetnih odluka i zaključaka koji su doneseni i na zadnjoj sjednici Zastupničkog doma. To znači da će biti upućen zahtjev predsjedniku i dopredsjedniku Federacije, Živku Budimiru i Mirsadu Kebi, da podnesu ostavke. Od premijera Nermina Nikšića bit će zatraženo da predloži smjenu ministara u Vladi Federacije koji opstruiraju njezin rad. Također će biti upućen zahtjev Vladi da žurno dostavi Parlamentu prijedloge za imenovanja iz mjerodavnosti ovog zakonodavnog tijela. Od premijera će biti zatraženo da u što skorijem roku dostavi program prioriteta Vlade u sljedećem razdoblju s ciljem rješavanja socijalnih i ekonomskih problema u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?