Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

343 branitelja kojima su ukinute invalidnine

Donosimo i popis 343 bivša branitelja i borca (HVO-a i Armije BiH) koja su ostala bez prava na invalidninu.
14. studenoga 2011. u 09:41 1 komentara 3750 prikaza
invalidi
Foto: VL FOTO

Slično kao i s vojnim umirovljenicima kojima su revizijom ukinute mirovine, i među ratnim vojnim invalidima izvedenim iz prava prednjače bivši pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Večernji list ekskluzivno doznaje da se među 343 ratna vojna invalida kojima je već u prvom krugu revizije, odnosno samo temeljem pregleda dokumentacije, ukinuto pravo na naknadu, nalazi 281 bivši pripadnik HVO-a. Donosimo i popis 343 bivša branitelja i borca (HVO-a i Armije BiH) koja su ostala bez prava na invalidninu  -SPISAK OBJAVLJEN U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Većina opet Hrvati

Dakle, iako je broj korisnika stradalničkih naknada iz redova Armije BiH daleko veći od onih iz HVO-a općenito u Federaciji BiH, revizija je „pokosila“ uglavnom hrvatske stradalnike. Kako se moglo dogoditi da više od 70 posto onih čije je ratno stradalništvo osporila revizija Ministarstva za pitanja branitelja Federacije BiH bude iz redova HVO-a, znaju samo ministar Zukan Helez i njegovi suradnici koji provode reviziju. U dosadašnjem tijeku revizije najviše onih izvedenih iz prava (i to samo temeljem pregledane dokumentacije) je s prostora nekoliko hercegovačkih općina te Orašja, Bugojna i Sarajeva. Prednjače bivši pripadnici HVO-a iz Širokog Brijega, kojih je više od 60 ostalo bez stradalničke naknade. Iz Livna je na ovom popisu preko 40, a nekoliko desetaka ih je iz Gruda, Ljubuškog, Posušja i Kupresa. Preko 20 bivših pripadnika HVO-a iz Bugojna također je u procesu revizije ostalo bez prava na naknade. I oko 30 ratnih stradalnika s područja Orašja nalazi se na popisu onih koji više neće primati naknade po osnovi ratne invalidnosti. Iz ostalih općina je znatno manje „izbrisanih“ invalida HVO-a, ali ipak ih ima i iz Odžaka, Tomislavgrada, Fojnice, Novog Travnika, Jajca i Mostara. Među bivšim pripadnicima Armije BiH koji su u procesu revizije ostali bez prava na invalidninu prednjače oni iz Sarajeva i Goražda. Oko 50 ratnih stradalnika Armije BiH iz Sarajeva i desetak iz Goražda nalaze se na popisu 102 pripadnika ove vojne formacije, a ostali su iz Konjica, Hadžića, Trnova, Sapne, Bužima, Živinica, Lukavca, Kaknja, Olova, Fojnice, Ustikoline, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Tešnja, Zavidovića, Zenice, Kiseljaka i Travnika. Uz branitelje kojima se provjerava invalidnost temeljem koje su stekli stradalnička prava, revizija je obuhvatila i 925 branitelja koji su po uredbi federalne vlade iz 2000. godine otišli u mirovinu.

Pokretanje tužbe

Kako je Večernji list već pisao, među 85 branitelja kojima je u dosadašnjoj reviziji uskraćeno pravo na povlaštenu mirovinu nalazi se više od 90 posto bivših pripadnika HVO-a. Za razliku od oštećenih vojnih umirovljenika, koji se barem formalno mogu žaliti Zavodu mirovinskog i invalidskog osiguranja Federacije BiH, obitelji poginulih branitelja i ratni vojni invalidi kojima pravo na naknadu u procesu revizije bude oduzeto ne mogu pokrenuti upravni spor, već im preostaje samo pokretanje tužbe pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Koliki će njihov broj biti znat će se tek nakon što se okonča i medicinski dio revizije, odnosno ponovni liječnički pregledi onih koji nisu eliminirani s popisa ratnih invalida već u “prvom krugu”.

  • -obrisani-:

    Gospodo 20 godina 50 % muslimana u BIH uzinaju ratnu mirovinu koji su bili u Hrvatskoj u izbjeglistvu, Tomu je kriv sustav a ne oni koji su mogli to napraviti. Vise od pola bosanske vojske koji su se u ratnom ... prikaži još! vremenu po Hrvatskoj provodili ,i uzivali ko pase danas su im Hrvati krivi za sve a Hrvati su prvi branili B I H. Ako vam bude Bog ili Alah vracao po zasluzi tek ste onda najebali. Nemoj te dozvoliti svijim sunarodnjacima onu staru \" Kadija te tuzi Kadija te sudi \" znate da bez Hrvata nemozete ni guzu oprat.