s 99% preciznosti

17-godišnja genijalka izumila aplikaciju za otkrivanje raka dojke

Aleksandar Ovečkin
Foto: AFP
1/2
26.07.2012.
u 16:29

Cloud4Cancer Breast Cancer Detection plod sedmogodišnje izobrazbe o umjetnoj inteligenciji koju je mlada djevojka usavršila tijekom osnovnoškolskog obrazovanja.

Upamtite dobro ime 17-godišnje Brittany Wenger jer riječ je o američkoj tinejdžerki koja je kreirala aplikaciju kaoj bi milijunima žena diljem svijeta mogla spasiti život!

CNN piše da je Cloud4Cancer Breast Cancer Detection plod sedmogodišnje izobrazbe o umjetnoj inteligenciji koju je mlada djevojka usavršila tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Ona funkcionira na principu ljudskog mozga i pokreće se računalnim programom ''neural network', a ženama će omogućiti da sa 99% preciznošću otkriju boluju li od malignog raka dojke.

Za svoje je dostignuće Brittany u ponedjeljak uručena ovogodišnja 'Google Science Fair' nagrada koja se svake godine dodjeljue četvorici mladih izumitelja. Ona je pak izrazila nadu da će njen program početi koristiti bolnice diljem svijeta.

Za nju se natjecalo oko 100 mladih iz cijelog svijeta. Prvu nagradu dobio je 14- godišnji Johan Koh, izumitelj programa koji gluhima omogućava da ''čuju'' glazbu popoću vibracija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije