Sveučilište

1. listopada razrješenje statusa studenata “po starom programu”

Studenti
03.12.2012.
u 10:28

Zbog niza problema ‘stari’ studenti uglavnom teško privode kraju svoj studij zbog drugih obveza, kao što je osnivanje obitelji, posao...

Iako u Bosni i Hercegovini ne postoji registar ‘starih’ studenata, niti na fakultetima znaju koliki im je studenata ostalo po starom programu, pretpostavlja se da se radi o tisućama. Ima ih na svim sveučilištima i gotovo svim njihovim članicama. Na Sveučilištu u Mostaru situacija je kao i u ostatku države. Svaki od njegovih članica pokušavala je motivirati studente kako bi napokon završili davno započeto studiranje. U posljednje vrijeme na pločama i portalima fakulteta počeli su davati rokove, s naglaskom “ako do tada ne završe studij, gubite studentska prava”.

Posljednji vlak

- Studij sam upisala 2003. godine. Prve dvije godine sam završila u roku, a od tada sam bila zauzeta nekim drugim obvezama. Počela sam sve manje dolaziti na predavanja, naravno i polagati ispite. Ostao mi je jedan ispit i diplomski. Pročitala sam obavijest kako je zadnji rok na Filozofskom fakultetu rujanski ispitni rokovi 2013. godine. Prihvatit ću se knjige i privesti to kraju, kaže studentica, koja je uz studiranje dobila posao, ali i muža te dijete. Dakle 1. listopada izbrisat će se stari programi, a studenti, sada već u ozbiljnijim godinama imaju nekoliko mogućnosti: završiti studij po programu po kojemu su upisali (do zadanog roka), ali imaju mogućnost prebacivanja na “bolonju”, što im u većini slučajeva daje nove ispite, odnosno razlikovne kolegije. Na fakultetima im uglavnom idu na ruku, svaki se slučaj gleda pojedinačno, no zbog niza problema stari studenti teško završavaju svoj studij Od akademske 2005./2006. godine način studiranja na mostarskom Sveučilištu je prilagođen preporukama Bolonjske deklaracije. Na žalost, veliki broj studenata koji su studirali po ranijem sustavu studiranja još nije stekao diplomu studija koje su davno upisali.

Burno na fakultetima

Ulazimo u mjesec prosinac, što na studentskoj sceni prvenstveno znači pravu zahuktalost u smislu izlaženja na ispite, dovršavanja završnih i diplomskih radova, živciranja, plakanja i slavlja. No, uz sve te već standardne probleme i situacije u koje se studenti Sveučilišta u Mostaru, sljedeće godine u rujnu ih čeka razrješenje statusa studenata “po starom programu” koji još uvijek nisu završili svoj studij niti ispunili sve obveze.

Naime, uz zadani rok odluka nagovještava da će svi oni koji ne diplomiraju do zadanog roka biti prebačeni na novi, bolonjski sustav studiranja te, na neki način, početi ispočetka svoje studiranje. Ovakva nerazumna odluka postaje sve realnija iz dana u dan, no i tome se može stati na kraj. Mostarsko Sveučilište nije donijelo jedinstvene rokove. Prema tadašnjim pravilima studiranja, većina fakulteta donijela je odluku da status redovitog studenta može najduže trajati šest godina, odnosno tri godine ako je upisao studij šestog stupnja, te još apsolventski staž koji traje godinu dana. Studentima koji studiraju na fakultetima po ovim pravilima, već istječe rok.

Neke članice su opet usvojile zakon po kojem dužina trajanja studija ne može biti duža od deset godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?