Pomoć za mlade bračne parove

ZZO SŽ-a refundira novac za dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje

01.10.2016.
u 08:00

Zavod zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije (ZZO SŽ) refundirat će sredstva za maksimalno dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje za jedan bračni par. Po ovoj odluci, pravo na liječenje neplodnosti imaju žene koje se liječe od neplodnosti, koje nisu rađale i žene do navršene 37. godine života, navodi se u odluci koja je objavljena na internetskoj stranici Zavoda.

Lakši postupak

Neplodnost, nemogućnost postizanja trudnoće nakon godinu dana redovitih spolnih odnosa, velik je zdravstveni problem stanovništva. Više od 17 posto parova ili svaki šesti par u našoj zemlji suočen je s dijagnozom neplodnosti. Medicinski potpomognuta oplodnja predstavlja niz metoda koje se koriste u liječenju neplodnosti jednog ili oba partnera. Njima se liječi 70 do 80 posto svih uzroka neplodnosti, ali primjenjuju se tek onda kada su sve ostale metode liječenja neuspješne.

Odluka o refundaciji troškova za pruženu uslugu medicinski potpomognute oplodnje, koja je na snazi od 26. rujna 2016. godine, regulira liječenje neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje u Sarajevskoj županiji.

Prema ovoj odluci, pravo na liječenje, na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje Sarajevske županije, imaju muškarac i žena koji žive u bračnoj zajednici. Odlukom se propisuje da osiguranici ZZO SŽ-a imaju pravo na dva pokušaja liječenja izvantjelesnom oplodnjom (IVF), i to u iznosu od 4000 KM za prvi i 2000 KM za drugi pokušaj. Bahceci centar u Bosni i Hercegovini priopćio je tim povodom da već pet godina pruža usluge medicinski potpomognute oplodnje i do danas su pomogli da na svijet dođe više od 450 zdravorođenih beba. No kako ističu, budućim roditeljima koji se suočavaju s problemom neplodnosti sada će biti znatno lakše ući u postupak.

- Svi parovi s prebivalištem u Sarajevskoj županiji, a koji su postupak potpomognute oplodnje započeli nakon 26. 9. 2016. godine u našem centru, imaju pravo na refundaciju troškova ZZO-a SŽ-a - kazao je Irfan Lazović, izvršni direktor Bahceci centra za ginekologiju, neplodnost i izvantjelesnu oplodnju, navodi se u priopćenju Bahceci centra.

Stopa plodnosti

Izvantjelesna oplodnja, kaže on, nekad je jedini način za parove koji pate od neplodnosti da ostvare potomstvo, ali, nažalost, mnogi parovi do sada nisu bili u mogućnosti snositi troškove koje iziskuje postupak izvantjelesne oplodnje. Lazović na kraju iskazuje zahvalnost Ministarstvu zdravstva SŽ-a i ZZO-u SŽ-a u ime svih parova koji se suočavaju s problemom neplodnosti, a koji danas mogu ostvariti pravo na refundaciju troškova. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina jedna je od šest zemalja svijeta s najnižom stopom plodnosti, koja iznosi 1,2 djeteta po ženi. Donošenje ove odluke od izuzetnog je značaja za sve građane jer osigurava ostvarivanje potomstva za parove koji se suočavaju s problemom neplodnosti, ali i regulira pravo na reproduktivno zdravlje koje predstavlja dio općih ljudskih prava. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?