Presuda za zločin nad Hrvatima

Zukinim vojnicima 37 godina za Trusinu

02.09.2015.
u 06:30

sud bih oslobodio dvojicu optuženih u prvostupanjskom procesu, trojicu je osudio sud bih oslobodio dvojicu optuženih u prvostupanjskom procesu, trojicu je osudio

 

Pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH jučer je izrečena prvostupanjska presuda optuženim pripadnicima Armije BiH za zločine nad Hrvatima Trusine. Mensur Memić osuđen je na deset godina zatvora, Nedžad Hodžić na 12, a Nihad Bojadžić na 15 zbog ubojstva ratnih zarobljenika za vrijeme rata i oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini na području općine Konjic, u mjestu Trusina. Tom presudom su dvojica iz predmeta Dževad Salčin i Senad Hakalović oslobođena krivnje.

Za što su optuženi

Memić je osuđen za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, za što je osuđen i Hodžić, dok je Bojadžić, osim za to kazneno djelo, osuđen i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. On je za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika osuđen na deset godina, a kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na 12 godina zatvora, ali mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 15 godina. Salčin je oslobođen kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva, dok je Hakalović bio terećen samo za zločine nad civilnim stanovništvom. Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 11. ožujka 2010. godine optužnicu protiv petorice optuženih. U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Memić i Salčin kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri Stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije Republike BiH zvanog "Zulfikar", a Hakalović kao pripadnik 45. brdske brigade Armije BiH "Neretvica", 16. travnja 1993. na području sela Trusina sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju civila iz ovoga sela i zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali.

Optuženi su, kako se dalje navodi u optužnici, sudjelovali u pljačkanju, nečovječnom postupanju, zastrašivanju i teroru nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti iz sela Trusina. Za očekivati je kako će se Tužiteljstvo žaliti na ovakvu presudu, te kako će u drugostupanjskom postupku pokušati nadoknaditi sve ono što je propušteno u petogodišnjem procesu.

Hrvati ogorčeni

Barem to očekuju predstavnici hrvatskih udruga koji nisu mogli sakriti razočaranje ovakvom presudom Suda BiH. - Ono za što su optuženi bivši pripadnici Armije BiH u ovome procesu nije ni tisućiti dio onoga što se radilo zarobljenim Hrvatima. I na kraju, ne mogu ih ni za to osuditi. Čekamo više od 22 godine na pravdu i sada su dobili kazne na temelju kojih će biti pušteni na slobodu za nekoliko godina. Eto koliko vrijedi život pobijenih Hrvata u Trusini - rekli su nam jučer naši sugovornici. Dodali su kako nakon ovoga očekuju da će Zulfikar Ališpago biti oslobođen u sudskom procesu za Trusinu, te kako domaće pravosuđe montira situaciju u kojoj će na kraju doći do zaključka da nitko nije odgovoran za okrutna ubojstva hrvatskih zarobljenika i civila u Trusini.

 

Suđenje Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka odvojeno je od suđenja ostalima optuženim za zločine u Trusini. Zuka je bio zapovjednik zloglasnog odreda "Zulfikar" koji je počinio brojne zločine nad hrvatskim zarobljenicima i civilima u dolini Neretve. Tu se ne misli samo na ubojstva u Trusini, nego i na logore u Jablanici, kao i brojne druge logore koje je Armija BiH imala u dolini Neretve za Hrvate. Za većinu njih nitko nikada neće odgovarati, što je veliki poraz domaćeg pravosuđa.

a Obitelji žrtava Trusine i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata još uvijek se nadaju kako će pravda biti zadovoljena u drugostupanjskom postupku. Oni smatraju kako u procesima protiv Armije BiH većina optuženih uživa političku zaštitu, te kako zbog toga uglavnom optuženi dobivaju male kazne ili bivaju oslobođeni. Stoga se opravdano postavlja pitanje imaju li zločinci u BiH još uvijek političku zaštitu i koliko je pravosuđe zaista neovisno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije