Presuda

Zijad Turković osuđen na 40, a Milenko Lakić na 35 godina zatvora

Zijad Turković
16.04.2015.
u 12:52

Vijeće Apelacijskog odjela Suda BiH danas je Zijadu Turkoviću i drugima izreklo konačnu presudu u ovome predmetu. Turković je osuđen na 40 godina zatvora, a Milenko Lakić na 35 godina.

Fadilu Aljoviću potvrđena je kazna od pet godina zatvora, Saši Stjepanoviću od 12, a Muameru Zahitoviću od tri godine zatvora. Kriminalna organizacija predvođena Turkovićem tako je osuđena ukupno na 95 godina zatvora. U odnosu na prvostupanjsku presudu, jedino je Lakiću kazna smanjena sa 40 na 35 godina zatvora. Podsjećamo, Zijad Turković i drugi optuženi su pred Sudom BiH za udruživanje u zločinačku organizaciju koja je počinila čitav niz teških krivičnih djela i to pet brutalnih ubojstava, pljačku 2,5 milijuna KM iz Cargo centra sarajevskog aerodroma, pranje novca, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, neovlaštenu proizvodnju i promet droga, pokušaje ubojstva, iznudu i pranje novca. Prema optužnici Tužiteljstva BiH, Turkovića i druge tereti se za brutalne likvidacije Midhata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas Cortez te ubojstva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, ali i Rajka Milovanovića. Zbog ovih krivičnih djela u prvosupanjskom postupku su optuženi u ovom predmetu kažnjeni sa ukupno 100 godina zatvora. Tada su na po 40 godina zatvora osuđeni Zijad Turković i Milenko Lakić, Fadilu Aljoviću je dosuđeno pet godina zatvora, Saši Stjepanoviću 12 godina zatvora, a Muameru Zahitoviću tri godine. S druge strane, krivnje su oslobođeni Nijaz Zuban i Hilmija Mašović, a njihova oslobađajuća presuda potvrđena je i u drugostupanjskom postupku. Inače, Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacijskog odjela Suda BiH otpremilo je 1. kolovoza 2014. drugostupanjsku presudu od 25. travnja 2014. godine u predmetu Zijad Turković i dr. kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužiteljstva BiH i potvrđena prvostupanjska presuda u odnosu na optužene Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića. Istom presudom uvažene su žalbe branitelja optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostupanjska presuda od 28. studenoga 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacijskog odjela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije