Svjetski dan poduzetnica

Žensko poduzetništvo u BiH jos uvijek nezastupljeno

svjetski dan poduzetnica
Foto: VL FOTO
19.11.2015.
u 11:31

Prema podacima Zavoda za statistiku BiH od ukupnog broja žena u BiH 50,6 posto čak je nezaposleno

Na Svjetski dan poduzetnica koji se obilježava 19. studenoga širom svijeta, poduzetnice hrvatskog Ženskog poduzetničkog centra žele jasno poručiti da su i dalje tu, iako samozatajne i marljive, u sjeni i često zaboravljene, uvijek spremne na odricanje i težak rad, željne pokazati svoju ustrajnost u svim tržišnim uvjetima.

Na jednu ženu u hrvatskom poduzetništvu 2010. dolazilo je 2,6 muškaraca. Danas na jednu ženu dolazi 1,9 muškaraca u domaćem poduzetništvu što dovoljno govori o porastu ženskog poduzetništva posebice na principima samozapošljavanja. Danas je, prema podacima Eurostata, 11 posto svih zaposlenih žena u Hrvatskoj u vlastitom poduzetništvu. No ističe se da, iako poduzetnice u Hrvatskoj i dalje ostvaruju zavidan udio u BDP-u, nemaju dovoljno pažnje državnih institucija.U BiH je žensko poduzetništvo još uvijek nedovoljno zastupljeno. Prema podacima Zavoda za statistiku BiH od ukupnog broja žena u BiH 50,6 posto čak je nezaposleno. Broj nezaposlenih se rapidno povećava.

Na osnovu rezultata Studije o poduzetništvu žena u Srbiji , 22 posto poduzetnica zapošljava do 10 ljudi, dok se samo 4 posto njih može pohvaliti da su vlasnice ili da upravljaju većim preduzećem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije