Nogomet

Zbog gužve na dnu ljestvice, derbi može biti i zanimljiviji nego inače

Derbi
Stojan Lasić
21.05.2013.
u 10:18

Kao i uvijek mostarski gradski derbi sa sobom nosi i visok stupanj rizika

Posljednje kolo domaćeg nogometnog prvenstva bit će iznimno zanimljivo i neizvjesno. Ishod susreta dat će odgovor koji je to preostali putnik koji će uz Gradinu iduće sezone igrati u nižem rangu. Posebno će biti, i to iz više razloga, zanimljiv susret mostarskih gradskih rivala Veleža i Zrinjskog. Susret je kao i uvijek označen utakmicom visokog rizika. Na posljednjem sastanku na kojem prisustvuju predstavnici klubova i snaga sigurnosti dogovoreno je da susretu može prisustvovati 250 navijača Zrinjskog, koji bi bili smješteni na gostujućoj tribini stadiona u Vrapčićima. Naravno, navijači bi tijekom ulaska na stadion bili pregledani. Oni koji budu alkoholizirani, ili ne budu imali osobne dokumente neće moći ni ući u autobus za Vrapčiće.

Kombinacije

Najčešće je nogomet u takvim utakmicama padao u drugi plan, ali ovog puta taj natjecateljski aspekt može biti posebno značajan. Velež bi eventualnim porazom od Zrinjskog, te ako bi se poklopili još neki rezultati, konkretno pobjede GOŠK-a, Travnika i Rudara ispao u niži rang. Sve tri spomenute momčadi jako su motivirane osigurati ostanak u ligi, pa ni pobjede tih sastava u posljednjem kolu nisu nemoguće. Velež bi tada bio bodovno poravnat s GOŠK- om koji ima bolji međusobni omjer. Veležu je za ostanak u ligi dovoljan i bod i toj bi momčadi vjerojatno mnogo više odgovaralo igrati protiv bilo koje druge iz lige, osim protiv Zrinjskog. Ne treba ni govoriti koliki rivalitet vlada između ove dvije mostarske momčadi.

- Poseban je to rivalitet. Velež se sad našao u teškoj situaciji, ali mi ćemo dati sve od sebe kako bi ih pobijedili. Za tu utakmicu nam ne treba neki poseban motiv - kazao nam je Pero Stojkić, nogometaš Zrinjskog. Pravila Fair Playa u koja se kunu UEFA i FIFA nalažu sudionicima nogometnih susreta zalaganje i borbu do posljednje minute.

Daleko od prakse

Ipak, tako nešto ponekad je daleko od prakse. Zbog nedostatka tog Fair Playa na Europskom prvenstvu do 17 godina izvisila je Hrvatska. Kako su ovisili o susretu Rusije i Italije, Hrvati su se našli u nezahvalnoj poziciji. Rusi i Talijani susret su “opušteno” priveli kraju, a da nisu ni pokušavali ugroziti protivnički gol. Kako onda očekivati Fair Play u Premijer ligi BiH, jednoj od liga koje realno u europskom nogometu upravo ne kotira najbolje zbog čestih prljavština i mešetarenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije