izvanredna sjednica

Zastupnici usvojili Rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju BiH

Zastupnički dom FBiH
21.03.2017.
u 15:53

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na izvanrednom zasjedanju sa 70 glasova „za“ usvojio Rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i njenih entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženje separatističkih tendencija. 

Na taj način, zastupnici su osudili "kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira na to da li one dolaze iznutra ili van BiH, čiji je cilj uspostava sistema etno-nacionalne supermacije koji dugoročno vodi do rušenja ustavnog poretka i disolucije države BiH".

U tekstu Rezolucije, koju je inicirao zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić, stoji da zastupnici pozivaju odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince u BiH i izvan nje na obustavu, ukidanje i napuštanje svih oblika koji podstiču na podjelu države po principu etno-teritorijalne dominacije različitih etničkih grupa na pojedinim dijelovima teritorije BiH.

Također, zastupnički dom poziva relevantne europske i regionalne faktore pravno-političkog poretka na poštivanje, a bh. subjekte na neodložnu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u slučajevima Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv BiH, Ilijaza Pilava protiv BiH, a osobito na implementaciju sveobuhvatne presude u slučaju Azre Zornić protiv BiH, čija provedba podrazumijeva poštivanje svih navedenih propisa.

Pozvane su potpisnice Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH na poštivanje i dosljednju primjenu njegovih odredbi prema kojima su se sve strane obavezale da će u „potpunosti poštivati suverenu jednakost jedna druge, rješavati sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržavat će se od bilo kakvih akcija, putem prijetnje ili upotrebom sile ili na bilo koji drugi nači, protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH“.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić zadužen  je da o njenom sadržaju upozna Dom naroda Parlamenta FBiH, Parlamentarnu skupštinu BiH, OHR Delegaciju EU u BiH, te da tekst Rezolucije proslijedi Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ove dvije institucije, po zahtjevu zastupnika, trebaju da u skladu s ustavnim ovlaštenjima upute Rezoluciju Europskom parlamentu, Vijeću za implementaciju mira, predsjednicima Srbije i Hrvatske, Narodnoj skupštini Srbije, Saboru Hrvatske, te o tome informira Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Nakon usvajanja u Zastupničkom domu, predloženo je da isto učine i Dom naroda Parlamenta FBiH, oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Narodna skupština Republike Srpske.

Zastupnici očekuju od svih subjekata države i društva na svim niovima dosljednju primjenu zakonske regulative u BiH, kojom je zabranjen svaki oblik segregacije i diskriminacije građana.

Podsjećamo, o navedenoj Rezoluciji nisu glasali zastupnici Kluba predvođenog HDZBiH i Kluba HDZ 1990 jer su ranije napustili izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.  

Prije napuštanja, predsjedatelj kluba poslanika predvođenog HDZ-om BiH Jozo Bagarić podsjetio je da je Damir Mašić predlagao današnju rezoluciju Zastupničkom domu i proteklog mjeseca, u danu kad je u Europskom parlamenrtu raspravljano o rezoluciji o Bosni i Hercegovini.

Ova tema je u Zastupničkom domu predstavljena kao najvitalnije pitanje i nametnut je dojam kao da se radi o pitanju života i smrti, opstanka, rekao je Bagarić.

 - Zašto i čemu, zar zbog priče o federalizaciji već federalizirane FBiH i BiH, zbog rasprave o rezoluciji koja je taj dan razmatrana u Europskom parlamentu?

Smatram da je to bio udar na demokraciju, na Ustav i udar na Hrvate. Zašto na Hrvate, je li zato što su oni stvarni pobornici pristupanja BiH Europskoj uniji i pričaju o decentralizaciji i federalizaciji, a i tako su redovita meta - Bagarićeve su riječi.

Po njegovim daljnjim navodima, Rezolucijom se poziva na sprječavanje demokracije, slobode misli, riječi i djela.

Znači li to Hrvatima prijetnju i ultimatum Europi da uz pomoć OHR-a bude obnovljena  alijansa te smijenjeni hrvatski dužnosnici i postavljeni „Hrvati po zanimanju“, zapitao je Bagarić.

- Znači li da potom treba izabrati hrvatskog člana Predsjedništva kao 2006., formirati vlast s hrvatskim izdajnicima iživljavajući se hrvatskim braniteljima? Maštovito je to i veoma ambiciozno, ali ne vjerujem da će međunarodna zajednica  i OHR ponoviti grešku. Čemu  zastrašivanje, ultimatumi i prijetnje, ovo je ipak demokracija - rekao je između ostalog Bagarić.

Hrvati se ne boje i dobro znaju šta su osude, zabrane i progoni, iskusili su to na vlastitoj koži, njihov je koncept Washingtonski sporazum, Dayton, Kreševska deklaracija i Deklaracija HNS-a, a to su načela decentralizacije, federalizacije i regionalizacije, ustvrdio je. 

- Je li zabranjeno govoriti o tim temama u Parlamentu FBiH? Čini se da je to posebno problem ako ga otvore Hrvati - kazao je također Jozo Bagarić i zaključio da Hrvati zapravo žele isto što i ožujka 1992. kad su izlazili na referendum i zaokruživali da su za jedinstvenu BiH, jednakopravnu zajednicu Bošnjaka, Hrvata i Srba.

- Zna se tko je prvi stao u obranu od agersije; I što smo dobili mi od toga, što smo dobili od referenduma, obrane BiH i Washingtonskog sporazuma, Daytona - to da smo neravnopravni, majorizirani i da ne konzumiramo konstitutivnost, da smo nebitniji od slučaja Sejdić-Finci, iako ne želim da umanjim značaj te presude - Bagarićeve su riječi.

On ističe da Hrvati jedino traže život u slobodi, sigurnosti i dostojanstvu, da sami biraju svoje predstavnike koji će donositi odluke i sudjelovati u kreiranju gospodraskog sustava, medijski prostor na maternjem jeziku.

- Ne znam otkud je predlagatelj Rezolucije i nije me briga, ali znam otkuda su moji Bagarići, iz Sarajeva, s Bistrika, i ovo je naša zemlja i ja ostajem u njoj - zaključio je predsjedatelj kluba poslanika predvođenih HDZ-om BiH.    

Ključne riječi

Komentara 1

JO
JohnConnor
16:14 21.03.2017.

Bosnjacki politicari hoce po svaku cijenu da izazovu rat civilizacija. Idu rado kod Erdogana po savjete, osobe koja je udaljila Tursku od EU-a miljama, i koji je rekao da je rat vjera vec poceo i niz drugi gluposti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?