Prvi zadatak Vlasti BiH obvezale su se pregovarati jednim glasom, no sada je problem kako to izvesti

Zastoj na putu K EU Sporan mehanizam koordinacije u BiH

Federica Mogherini
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
20.04.2015.
u 09:30

U provedbi izjave o europskim reformama vlasti BiH zapele su već na prvome koraku. Radi se o mehanizmu koordinacije kojim bi ova složena i komplicirana država jednim glasom pregovarala s Europskom unijom. Problem je, kao i oko svega u BiH, nastao zbog razlika u koncepcijama jer se iz Republike Srpske zagovara potpuni decentralizirani sustav odlučivanja, bošnjačke stranke su za unitarizirani većinski sustav odlučivanja, dok, pak, hrvatski predstavnici zagovaraju postojanje konsenzusa u odlučivanju. Upravo zahvaljujući izjavi o europskim reformama, Vijeće EU za vanjske poslove nedavno je BiH odobrilo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Jedan glas

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je da kolektivni šef države nema plan kako riješiti pitanje mehanizma koordinacije. Taj mehanizam trebao bi biti posebno tijelo sastavljeno od predstavnika države, entiteta i županija te bi oni zajednički donosili odluke o europskim reformama. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić predložio je da Predsjedništvo BiH ima zadnju i presudnu riječ u slučaju da se dva entiteta Federacija BiH i Republika Srpska te deset federalnih županija ne mogu dogovoriti o provedbi reformi potrebnih za približavanje EU. Tom se prijedlogu snažno usprotivio čelnik RS-a Milorad Dodik tvrdeći da se na taj način izdaju interesi ovoga entiteta. Kako je, pak, objasnio Dodik, Vijeće ministara nije vlada, nego tek vijeće koje se sastavlja od prije izabranih ili predloženih ministara “pa te ambicije koje oni sada pokazuju tako da bi sada nešto pokrenuli, govore koliko je sve to nesređeno u BiH”.

Pitanje nadležnosti

Dodik je istaknuo da bi predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića trebalo dobro upoznati o njegovim nadležnostima, pa bi vidio kako nije moguće da ikakav mehanizam koordinacije u okviru Predsjedništva ili Vijeća ministara BiH bude utemeljen ili da se tamo rješava. Iz RS-a su istaknuli da se umjesto entiteta ne mogu donositi odluke o europskim pitanjima. Objasnio je da u provedbi europskih reformi ne treba postojati konsenzus. “To nije pravi put i mislim da ćemo se morati vratiti ideji mehanizma koordinacije koji će učinkovito i brzo koordinirati, ne uzimajući nikome nadležnosti, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije