ČAPLJINA

Zaštita povijesnoga naslijeđa i poljoprivrednoga zemljišta

capljina
VL FOTO
19.03.2011.
u 13:57

Budući da je Irena Bakalar-Bulum, pomoćnica načelnika za urbanizam i graditeljstvo, u uvodnom dijelu rekla je ‘prostorni plan ujedno i razvojni’, javna rasprava bila pun pogodak

Prije dvije godine pokrenute aktivnosti na izradi prostornog plana općine Čapljina za razdoblje od 2010. do 2020. primiču se kraju. U sklopu projektnog zadatka najnoviji korak bila je javna rasprava o nacrtu prostornog plana, koja nije izazvala veći odziv građana. Glavnina upita i primjedbi odnosila se na dijelove budućega prostornog plana koji se odnosi na MZ Trebižat, Tasovčići, Čapljina, Čeljevo, Klepci i Višići… Tako su sudionici javne rasprave iz Trebižata, posebice su bili kritični prema tzv. južnoj obilaznici kroz Trebižatsko polje, koja bi nakon izgradnje trase autoputa na koridoru Vc, trebala biti zamjena za sadašnju trasu regionalnog puta M-6.

Prenamjena zemljišta

Dio rasprava odnosio se na prenamjenu zemljišta iz šumskog u poljoprivredno, odnosno iz poljoprivrednog u građevinsko. Prenamjene određenih površina predlagali su sudionici rasprave iz Tasovčića, Čeljeva, Višića, Klepaca. Sudionici rasprave nisu zaboravili ni rijeke, predlagani su širi pojas i striktnija zaštita, a bilo je i prijedloga da se kroz prostorni plan zaštita zdravlja stanovništva, uopće, podigne na veću razinu i slično. Nada Komadina voditeljica projekta izrade Prostornog plana Čapljine uz ostalo je istaknula da je jedan od prioriteta bila zaštita poljoprivrednog zemljišta i vodotoka, te kulturno-povijesnog naslijeđa, dok je za sama naselja kazala kako je poželjno “njihovo progušćavanje“.

Želje pučanstva

Na javnoj raspravi se vidjelo da je to jedna strana medalje, druga su želje stanovništva. Autorima prostornog plana tvrtki ECO-PLAN predstoji nimalo lagan posao usklađivanja želja stanovništva, urbanističkih standarda i razvojnih prioriteta. U raspravi na prijedlog plana bilo je 17 primjedbi, koje su uzete u obzir, dok ih je u raspravi o nacrtu bilo dva puta toliko. Za prijedloge i sugestije rok je bio do četvrtka, 17. ožujka. Ako je suditi po raspravi koja je vođena dio Čapljinaca je vrlo ozbiljno shvatio javnu raspravu, dao se na proučavanje prostornog plana pa će očito autori imati dosta posla na njihovu usklađivanju sa zakonskom normativom i planovima naručitelja Općine Čapljina i slično. S obzirom na činjenicu da je Irena Bakalar-Bulum, pomoćnica načelnika za urbanizam i graditeljstvo, u uvodnom dijelu podvukla kako je prostorni plan ujedno i razvojni plan, onda je javna rasprava bila pun pogodak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?