Vlada FBiH

Zaduženje do 32 milijuna dolara za podršku zapošljavanju

vlada
01.09.2016.
u 14:49

Vlada FBiH podržala je danas inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), putem Svjetske banke u iznosu do 32.200.000 dolara budu osigurana sredstva za Projekt podrške zapošljavanju.

Vlada Federacije BiH je danas, na sjednici koja je održana u Sarajevu, usvojila je izvješće Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poslovanju gospodarskih društava namjenske industrije u FBiH za 2015. godinu. 

Na osnovu pokazatelja koje su dostavila gospodarska društva, u namjenskoj industriji FBiH je na dan 31.12.2015. godine bilo uposleno oko 3.000 radnika, od čega u proizvodnji 2.806. Ostvareni ukupan prihod od 191.820.418 KM je veći za 34 posto u odnosu na 2014. godinu, u čemu je prihod od izvoza iznosio oko 155 milijuna KM i veći je za 43 posto. Inače, prošlogodišnji prihod ostvaren je sa sto posto u odnosu na plan i ujedno je najbolje iskazani rezultat u poslijeratnom razdoblju. 

U 2015. godini gospodarska društva namjenske industrije u FBiH ostvarila su dobit od 32.113.151 KM, što je za 70 posto više u odnosu na 2014. godinu.

Vlada FBiH podržala je danas inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD,  putem Svjetske banke u iznosu do 32.200.000 dolara budu osigurana sredstva za Projekt podrške zapošljavanju.

Federalna vlada predložila je Parlamentu FBiH donošenje odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu do 295.361.333 specijalnih prava vučenja (SDR), ili oko 720.224.000 KM, što je dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za Bosnu i Hercegovinu u visini od 443.042.000 SDR (oko 1.080.336.000 KM).

Vlada FBiH usvojila je danas Strategiju o infrastrukturi prostornih podataka Federacije BiH kojom se stvaraju pretpostavke za servisiranje prostornih podataka na teritoriju FBiH, BiH i šire regije, u skladu s INSPIRE direktivom i trendovima u EU. Očekuje se da IPP u FBiH korisnicima omogući jednostavan, brz, jeftin i siguran pristup prostornim podacima, integrira prostorne podatke (načelo vertikalnog integriranja) i omogući da podaci budu prikupljani i održavani ondje gdje je najefikasnije.

Realizirajući zaključke sa sjednice od 25.8.2016. godine, Vlada FBiH danas je upoznata s informacijom i dodatnom analizom pokazatelja vrijednosti i strukture kapitala gospodarskih društava Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo i Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo.

Federalna vlada prihvatila je izvješće o radu radne grupe zadužene za ostvarivanje uvida u visinu sredstava izdvajanih za troškove održavanja službenih vozila, analizu voznog parka kojim raspolažu proračunski korisnici, te usvojila više zaključaka o smanjenju ovih troškova i novog, redizajniranog pristupa nabavci i korištenju službenih vozila.

Vlada je danas dala suglasnost na tri granska kolektivna ugovora: za djelatnost proizvodnje i prerade metala, za oblast rudarstva, te za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH i istaknuto je zadovoljstvo tijekom procesa pregovaranja.

Doneseno je više kadrovskih odluka i rješenja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije