Obilježavanje Dana RS-a podiže političke tenzije

Vojnici će ipak biti na svečanosti u Banjoj Luci?

08.01.2017.
u 07:00

Ovogodišnje obilježavanje 9. siječnja, Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, izazvat će najveće prijepore do sada. Vlasti u RS-u pripremaju najveću proslavu, a novina je što će vjerski segment obilježavanja, ipak, biti u drugom planu. No, zato će sve ostalo biti na spektakularnoj razini, kako to najavljuju iz Banje Luke. U RS-u je u ponedjeljak neradni dan, a već danas će se diljem entiteta održati niz uvodnih manifestacija u okviru obilježavanja praznika, piše Večernji list BiH.

Dolazak Nikolića i tenzije

Najavljeni dolazak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i nekolicine ministara iz srbijanske Vlade najviše, čini se, brine bošnjačke političare u Sarajevu. Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović otvoreno je pozvao Nikolića da razmisli o dolasku u Banju Luku na proslavu Dana Republike Srpske. Uz ocjenu da nitko nema ništa protiv RS-a i da on slavi dan nastanka, Izetbegović ističe kako to ne treba biti dan koji vrijeđa druge ljude u tom entitetu. Smatra da Nikolić ne bi trebao svojim dolaskom “stati na stranu nečega što diskriminira bilo koga u ovoj državi”.

- Radovalo bi me da dođe neki drugi dan i da se ne pridružuje proslavi koja će povrijediti bilo koga u BiH - poručio je Izetbegović.

Međutim, Nikolić je potvrdio da će u ponedjeljak, ipak, doći u Banju Luku, ističući da je “narod izglasovao taj praznik”. Prijepore nije bilo moguće izbjeći ni kada je u pitanju sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana RS-a. Ministarstvo obrane BiH je odobrilo, a potom, na intervenciju NATO stožera u Sarajevu, povuklo suglasnost za sudjelovanje Vojnog orkestra OS BiH - bend Banja Luka, u ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. siječnja 2017. godine, između ostalog u odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima VRS, NOR-a i civilnim žrtvama rata. Iz NATO-a su poručili kako bi bilo kakav angažman vojnika predstavljao kršenje Zakona o obrani BiH, ali i Ustava.

Epilog u ponedjeljak

U petak je objavljeno kako Predsjedništvo BiH kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga BiH nije postiglo suglasnost, ali predsjedatelj Mladen Ivanić ističe da će počasna postrojba Trećeg pješačkog RS puka OS BiH, ipak, biti na obilježavanju Dana RS-a u Banjoj Luci. Ministarstvo obrane čeka očitovanje svih članova Predsjedništva, ali neslužbeno se doznaje kako doista postoji rješenje po kojem bi pripadnici počasne postrojbe, puka koji čuva tradiciju nekadašnje Vojske RS-a, sudjelovali u dijelu programa, odnosno manifestacijama na kojima će sudjelovati predsjedatelj Ivanić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Konačan epilog ove trakavice očekuje se u ponedjeljak pred samo obilježavanje Dana RS-a, a poplavu reakcija na ovu i druge odluke vezane uz kontroverzni praznik treba očekivati i idućih dana. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?