OBJAVIO RADIO IRAN

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi je mrtav!

SFH
28.04.2015.
u 02:29

Vođa terorističke organizacije Islamska država Abu Bakr al-Baghdadi je umro od ozljeda zadobivenih u zračnom udrau u ožujku, objavio je Radio Iran.

Ranije su svjetski mediji objavili da je Al-Baghdadi teško ranjen u napadu koalicijiskih snaga u 18. ožujka.  Prema tom izvještaju, vođa IS-a je ranjen u okrugu al-Baaj u blizini sirijske granice. Navodno se polako oporavljao i pri tome nije upravljao aktivnostima IS-a.  Vjeruje se da je al-Baghdadi čovjek u četrdesetima, a SAD je ponudio nagradu od 10 milijuna dolara za njegovu glavu. Kontrolu nad IS-om preuzeo je 2010. godine kada se ova organizacija odvojila od al-Kaide i postala nezavisna vojna sila, a al-Baghdadi je postao vođa.  IS je pretrpio brojne gubitke proteklih mjeseci, a mnogi zapovjednici su ubijeni ili teško ranjeni. Nedavno je irački vojni zapovjednik Abdul Amir al Shammari rekao da su njegove snage ubile oko 250 terorista za samo nekoliko dana.  Pod Al-Baghdadijevim vodstvom Islamska država je zauzela sjeverne i zapadne dijelove Iraka.  Na osvojenim područjima je uspostavljen strogi šerijatski zakon, a svijetom su se proširile fotografije i snimke brutalnih ubojstava i razaranja kulturnog blaga koje su počinili pristaše Is-a.  U listopadu 2011. State Department je stavio al-Baghdadija na listu posebnih terorista te je ponuđena nagrada od 10 milijuna dolara za informaciju koja bi vodila do njegovog uhićenja ili smrti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije