Elektronske narukvice

Više od 865 osuđenika u FBiH zatvorsku kaznu 'odležalo' u svojoj kući

28.11.2015.
u 07:00

Prije pet godina u Federaciji BiH uvedeno je i izdržavanje zatvorske kazne u kućnom pritvoru uz elektronički nadzor

- U proteklih pet godina, od kada je u FBiH uvedeno izdržavanje zatvorske kazne i u kućnom pritvoru uz elektronički nadzor, svoju kaznu je, "robijajući" u svoja četiri zida, odslužilo čak 865 osoba - kažu iz Federalnog ministarstva pravosuđa, prenosi Večernji list BiH.

Elitni zatvorenici

Kako je za Faktor istaknuo Mato Jozić, federalni ministar pravosuđa, trenutačno se na izdržavanju kazne u kućnom pritvoru nalazi 158 osoba. - Do sada je kroz sustav elektroničkog nadzora u kućnom pritvoru prošlo 707 osuđenih osoba, što s trenutačnih 158 osuđenika čini znatno veći broj - kazao je Jozić. Inače, ovakvo izdržavanje kazne sami osuđenici nazivaju elitnim, a određuje se onima koji su za različita kaznena djela kažnjeni do 12 mjeseci zatvora. Osuđenici koji služe kaznu pod elektroničkim nadzorom počinili su uglavnom imovinske delikte i slična "blaža" kaznena djela. Tko će biti osuđen na kućni pritvor odlučuju općinski sudovi u FBiH, ali i kazneno-popravni zavodi u ovom entitetu. Cilj je, zapravo, rasteretiti ionako preopterećene zatvorske kapacitete. - Uz fizičko rasterećenje, to podrazumijeva i smanjenje stresa te balansiranje i preraspodjelu zatvorskog osoblja - kazao je Jozić. Kada sudovi izreknu ovu kaznu, u kuću osuđenika dolazi tim koji instalira uređaj i pokaže mu granice koje se postave na osnovi presude koju izrekne sud. U slučaju da sud procijeni da ta osoba mora odlaziti na posao kako bi prehranila svoju obitelj, to joj se i omogući. Što se tiče ograničenosti kretanja, sve zavisi od konfiguracije zemljišta, zgrada u okolini, ali domet je nekih sto metara, a ako je otvoreni prostor, onda nešto više - i do 200 metara.

"Ohlađena" narukvica

Elektronske narukvice, osim nepoštovanja zadanih granica kretanja, alarmiraju najbližu policijsku postaju i u slučaju da se tjelesna temperatura osuđenika spusti ispod 20 stupnjeva. Upravo takvi slučajevi su i evidentirani i to kada se policija zaputila na adresu osuđenika s pretpostavkom da je ili skinuo narukvicu ili umro. Kada su policajci stigli na adresu, utvrđeno je da se čovjek tuširao hladnom vodom, pa se narukvica "ohladila". U drugom slučaju se jedan od osuđenika napio i izašao izvan dopuštenog okvira za kretanje. Policija je odmah alarmirana. Ovo pokazuje koliko je siguran sustav i koliko se dobro primjenjuje. Iako, osim izlaska iz kruga dopuštenog kretanja, bilo je i onih koji su pokušali skinuti narukvicu. - U nekoliko slučajeva bilo je povreda pravila o elektroničkom nadzoru, što je imalo za posljedicu ukidanje kućnog pritvora od suda i upućivanje na izdržavanje ostatka neizdržane kazne u zatvor - zaključio je Jozić.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije