Podržana inicijativa

Više od 20.000 gospodarstvenika želi izmjene Zakona o PDV-u

11.04.2016.
u 07:00

Institut za razvoj mladih - KULT pokrenuo je inicijativu u okviru “Poslovni prostor BH” , koji predviđa izmjene prema kojima bi obveznici plaćali PDV po naplaćenoj umjesto izdanoj fakturi za isporučene robe i pružene usluge

- PDV. Porez na dodanu vrijednost. Koju vrijednost? Plaćam iz svog džepa, unaprijed. Prije naplatim fakturu, kreditiram državu beskamatnim kreditom. A ja? Preživljavam na kredit. Teško je naplatiti posao. Državi nije. I ne pita mogu li. Kako ću? Svog dužnika tjera, a mog pušta. Ma kao da je problem sačekati. Lakše je njoj sačekati nego meni. Nategnut se nekako. Ali dokle? Što ćemo sutra? Hoću li zatvoriti, pa neće nitko? Je li to rješenje? Je li to život? Mrcvarenje je to, brate, govori čovjek koji je apostrofiran kao današnji bh. gospodarstvenik u tmurnom i nadasve realnom promotivnom spotu koji je napravljen za inicijativu za promjene Zakona o PDV-u, piše Večernji list BiH.

Inicijativa za promjene

Naime, Institut za razvoj mladih - KULT pokrenuo je inicijativu u okviru “Poslovni prostor BH” , koji predviđa izmjene prema kojima bi obveznici plaćali PDV po naplaćenoj umjesto izdanoj fakturi za isporučene robe i pružene usluge, te imali pravo na odbitak ulaznog poreza tek u onom trenutku kada svom dobavljaču plate primljene robe i usluge.

Također, zagovara se i pomicanje roka za plaćanje PDV-a s 10. na posljednji dan u mjesecu, za prethodni mjesec. Izmjene se odnose na obveznike koji ostvaruju godišnji promet roba i usluga (bez uračunatog PDV-a) do 1 milijun KM. Naime, u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost, porezni obveznici dužni su podnijeti prijavu i platiti PDV između 1. i 10. dana u mjesecu po isteku poreznog razdoblja, bez obzira na to jesu li naplatili svoja potraživanja po osnovi prometa roba i usluga ili ne.

Poteškoće u poslovanju

Na ovaj način se poslovni subjekti koji imaju dugo razdoblje naplate suočavaju s poteškoćama u poslovanju, jer su dužni prvenstveno izmiriti porezne obveze ove vrste, iako nisu naplatili svoje proizvode i usluge. To, u konačnici, čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim i nerijetko okrenutim k strategijama prijevare, korupcije ili prestanku poslovanja.

- Propisivanjem postupka oporezivanja prema naplaćenim fakturama dodatno se može potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što će utjecati i na razvoj ekonomije i bolje investicijske klime. Na navedeni način utječe se i na bolju likvidnost malih i srednjih poduzetnika s obzirom da ne moraju angažirati dodatna financijska sredstva kako bi podmirili obvezu PDV-a za isporuke koje nisu naplatili, kazali su iz KULT-a.

Također su objavili kako je u samo pet dana inicijativa prepoznata, jer je pismo potpore potpisalo više od 20.000 gospodarstvenika, okupljenih oko obrtničkih komora te udruga koje u fokusu svog rada imaju pomoć gospodarstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije