Višemjesečni pritisci urodili plodom, zbog čega javnost nema povjerenja u institucije

Zupčeva smjena školski primjer montiranog obračuna u BiH

07.08.2015.
u 07:40

Specijalci Njihovo neslanje razlog je presude Suda BiH, a da su ipak upućeni, zbog kaotične situacije, prijetilo bi izbijanje pravog krvoprolića

Da je kojim slučajem SIPA, odnosno njezin bivši ravnatelj Goran Zubac, koji je u srijedu telefonski i uz hitnu proceduru smijenjen, poslao jednu od tri specijalne postrojbe na prošlogodišnje 'prosvjednike' i da je kojim slučajem 'pala mrtva glava', danas bi vjerojatno Zubac kao odgovorna osoba bio osuđen za teže kazneno djelo. Ovako se može tješiti da je 'dobro prošao'. Njegov slučaj je samo jedan od niza školskih primjera kako to izgleda montirani proces koji se mjesecima politički podgrijava, vade se kaznene prijave i šire 'informacije' o sudjelovanju u ratnim zločinima, kriminalu, zaštiti Milorada Dodika, neprijatelja Bošnjaka...

Osinje gnijezdo

Sukob je kulminirao kada je Zubac naložio uhićenje Šemsudina Mehmedovića, nekadašnjeg visokog bošnjačkog političkog i vojnog dužnosnika, kojega se povezivalo s ratnim zločinima nad Srbima, skrivanju granata i vojnog arsenala. Mehmedović je ekspresno oslobođen i ubrzo amnestiran, a Zubac je otvorio rat s državnim tužiteljem Goranom Salihovićem, predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso, te bošnjačkom politikom koja je čvrsto stala iza Mehmedovića. Od tada do prije dva dana odvijale su se spletke i jačao pritisak kako bi se uklonilo Zupca s mjesta ravnatelja državne policijske agencije. 
Način da ga se definitivno makne sa scene došao je u vrijeme prosvjeda iz veljače prošle godine koji su od socijalne pobune iz Tuzle prerasli u nasilje koje je poticao dio nevladinih organizacija i 'ljudi iz sjene', a pokušale zlorabiti pojedine političke stranke. Uostalom, da je u pitanju isključivo socijalni bunt, onda bi ovih nekoliko posljednjih mjeseci zbog teškog stanja s financijama bilo razloga da gore deseci institucija. 
Kada je, pak, prošle godine u Sarajevu krenula paljevina najvažnijih institucija, bez obzira što se sve pokušava pripisati socijalnoj pobuni, postalo je jasno da se Federacija BiH, i to najviše njezin bošnjački dio, suočava s pokušajem uvođenja svojevrsnog izvanrednog stanja, ali i besplatne rušiteljske predizborne kampanje. U takvim okolnostima Uprava za koordinaciju policijskih tijela je uputila zahtjev SIPA-inim specijalcima da spriječe nasilje.

Specijalci i prosvjedi

SIPA ima tri tima unutar specijalne postrojbe. Jedan je antiteroristički i moguće je da je bio najprimjereniji za uvjete tadašnjeg kaosa koji je vladao u glavnom gradu BiH. To je ekipa ALFA, dok je tim BETA zadužen za uhićenja i zaštitu određenih osoba, ali i operacije kada je potrebna obučenost alpinizma, vertikalnog upada, svladavanja teško prohodnih i nepristupačnih terena, antisnajperske zaštite, vještina na i pod vodom. Treći tim je GAMA, za manevarsko-taktičko djelovanje u svim vremenskim uvjetima i zadanim situacijama, pruža specijalističku potporu u situacijama kada je neophodno korištenje službenih pasa, obavlja poslove veze, kriptozaštite i logističke potpore. Da su kojim slučajem momci iz ovih timova došli u sukob s masom, vrlo je vjerojatno da bi bilo težih posljedica koje bi onda poslužile za dodatno produbljivanje ovoga kaosa, a ravnatelju drukčija kaznena prijava. Kada, pak, nije poslao specijalnu postrojbu, našlo se načina da ga se opet procesuira. Zbog toga BiH nije normalna država, a povjerenje građana u njezine institucije na vrlo niskoj razini.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
05:22 08.08.2015.

Izgleda da smjena ne odgovara pojedincima iz HDZ-a.A ovaj novinar dobro zna da ce na celo SIPA opet biti postavljen Srbin a ne Bosnjak.Vjerovatno taj Srbin ne odgovara nekima iz HDZ-a koji su u sukobu sa zakonom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije