lijepe vijesti

Župa Kiseljak bogatija za 22 obitelji te 166 vjernika, lani bilo i 13 krštenja više

Kiseljak
Agroklub
10.01.2024.
u 15:42

S prvim danima nove godine završen je blagoslov obitelji i u župi svetog Ilije proroka, jednoj od četiriju župa u općini Kiseljak.

"Popis" stanovništva

Kako je blagoslov obitelji i jedna vrsta popisa stanovništva jer svećenici blagoslivljajući domove vjernika popisuju članove njihovih obitelji, kroz podatke koje prikupe mogu se pratiti kretanja dijela stanovništva, u ovom slučaju vjernika katolika. Prema podacima koje je za portal Večernjeg lista BiH ustupio kiseljački župnik fra Antun Perković, ova je župa i dalje jedna od vitalnijih u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

- Prilikom nedavnog blagoslova popisali smo 1813 obitelji, 22 više u odnosu na 2022. godinu, u kojoj smo imali 1791 obitelj. Vjernika je također više. Ima ih ukupno 4605, što je za 166 vjernika više u odnosu na podatke nakon blagoslova 2022., kada smo imali 4439 vjernika. U župnoj statistici ne nalaze se oni koji trenutačno ne žive u župi, samo vjernici koji su ovdje stalno. Župa Kiseljak ostaje jedna od rijetkih koje imaju pozitivnu statistiku - kaže nam kiseljački župnik. U župnoj crkvi u Kiseljaku prošle je godine kršteno 60 djece, umrlih župljana bilo je 59. U godini 2022. krštenja je bilo 47, a umrlih župljana 63. U odnosu na 2022., u porastu je i broj školske djece, u osnovnim školama ih je za 13 više, u srednjim 17, a neznatno je porastao i broj studenata.

Ovakve pozitivne trendove župa Kiseljak može zahvaliti ponajprije povoljnom zemljopisnom položaju te procvatu stanogradnje, što su osnovni razlozi zbog kojih mnogi Kiseljak biraju za mjesto u kojemu će lakše i ugodnije živjeti. Bez obzira na izražen trend doseljavanja u središte Kiseljaka, najveći broj vjernika župe Kiseljak živi u Brnjacima, 1048 u 392 katoličke obitelji, javlja Vecernji.ba.

Najnaseljeniji Brnjaci

Središte Kiseljaka s 905 vjernika u 373 obitelji na drugom je mjestu po brojnosti. S 452 vjernika u 171 obitelji sljedeća je Kreševska cesta, potom Visočka s 437 vjernika u 189 obitelji. Najmanje vjernika živi u naseljima Zagorice (39) i Završje (29), naseljima na rubnom dijelu općine, na granici s Gradom Visokim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?