Osip i upaljena koža:

Znakovi da koristite pokvarenu šminku

kozemtika
12.02.2016.
u 11:57

Ne pada nam napamet ignorirati rok trajanja na mlijeku ili jajima. Što se šminke i ostalih kozmetičkih proizvoda tiče, često i zaboravljamo da oni uopće mogu isteći

Ako ste u bilo kojem trenutku posumnjali u valjanost nekog od kozmetičkih proizvoda, a nakon uporabe dobili ste jedno od sljedećeg :

- Osip
- Crvenilo
- Kontaktni dermatitis
- Kvržice
- Čireve
- Naoticanje 

Provjerite rok trajanja na proizvodima koje ste koristili, a po potrebi zatražite i pomoć liječnika. 

Neka su pakiranja proizvoda mala, no na svakom je sigurno naznačen rok trajanja. Obično je to ikona otvorene posudice, kraj koje piše broj i oznaka "M" ili "Y". M označava mjesec, a Y godinu. Stoga ako na pakiranju kraj znaka otvorene posudice piše 6 M, to znači da je proizvod, od dana otvaranja, preporučljivo koristiti najduže šest mjeseci.

Najkraći rok trajanja ima maskara, oko tri mjeseca, a parfemi su rekorderi s osam do deset godina valjanosti. Svaki proizvod ima i svoje znakove kvarnosti, poput promjene boje, mirisa, ali i same teksture proizvoda. Ako se maskara počne grudati, a lak za nokte postaje sve gušći, to znači da bi proizvode bilo najbolje zamijeniti novima. 

Proizvod poput laka za nokte možete i razrijediti, da biste ga mogli opet koristiti, no taj trik samo umjetno produžuje valjanost proizvoda, što ne znači da je zdravstveno preporučljivo nastaviti ga još koristiti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije