icmp

Zemlje EU i zapadnog Balkana potpisale Deklaraciju o pronalaženju nestalih

10.07.2018.
u 20:58

Premijeri Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije i Poljske potpisali su danas poslijepodne u Londonu Zajedničku deklaraciju u kojoj su, između ostalog, ponovili svoju opredijeljenost podršci naporima na pronalaženju 12.000 osoba koje se još vode kao nestale uslijed sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

- Zajednička deklaracija predstavlja ključni dokument jer podržava prava svih obitelji nestalih na istinu, pravdu i obeštećenje - izjavila je glavna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger nakon ceremonije potpisivanja u Ministarstvu za vanjske poslove i poslove Commonwealtha, priopćeno je iz ICMP-ja.

Direktorica Bomberger i ministar za Europu i Ameriku Ujedinjenog Kraljevstva Sir Alan Duncan su se sastali u Ministarstvu za vanjske poslove i poslove Commonwealtha s rukovoditeljima nacionalnih institucija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske koje su nadležne za traganje za nestalim.

ICMP je predvodio napore koji su rezultirali u pronalaženju 28.000 od 40.000 osoba nestalih na kraju sukoba, što predstavlja rezultat bez premca bilo gdje drugdje u svijetu.

Bomberger je istaknula da se u Zajedničkoj deklaraciji koji su potpisali premijeri ističu navodi ICMP-ove “Deklaracije o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava” koju su 2014. godine u Mostaru potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije i koja prepoznaje središnji značaj “otkrivanje sudbine nestalih u skladu s poštovanjem ljudskih prava i vladavine zakona”.

ICMP intenzivno radi sa svim nacionalnim institucijama na izradi plana kako bi se ubrzao proces traganja za 12.000 osoba koje se još vode kao nestale.

Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo su osigurali sredstva za omogućavanje realizacije tog plana, za koji se ICMP nada da će u skoroj budućnosti biti usuglašen između nadležnih nacionalnih institucija.

U skladu s planom zemlje u regiji će rješavati pitanje NN slučajeva (neidentificiranih posmrtnih ostataka koji su smješteni u mrtvačnicama). Pored toga, izvršit će ažuriranje evidencije i brisanje duplih unosa iz regionalne Baze podatka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba iz 1990-ih, te će se osigurati funkcioniranje Operativne radne grupe koja je uspostavljena kako bi izvršila pregled slučajeva u Bazi podataka.

Nacionalne institucije će također nastojati doći do informacija koje bi se mogle odnositi na pronalazak i ekshumaciju skrivenih grobnica unutar svojih nacionalnih arhiva i iz drugih izvora, te će o ostvarenom napretku redovito će izvještavati.

Nacionalne institucije će dostavljati redovite ažurirane informacije o svojim zajedničkim naporima na regionalnim sastancima s predstavnicima udruženja obitelji nestalih. Regionalna koordinacija udruženja obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, organizacija civilnog društva koja okuplja predstavnike različitih udruženja porodica nestalih, će pratiti provođenje plana.
Zemlje učesnice će prezentirati godišnji izvještaj o provođenju plana u okviru Berlinskog procesa za zapadni Balkan.

Berlinski proces, koji je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, predstavlja multilateralni mehanizam kreiran s ciljem pružanja pomoći šest zemalja zapadnog Balkana u pripremi za buduće članstvo u EU s fokusom na ključne izazove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije