Žele izbjeći nestašice: EU osnovao Savez za kritične lijekove

24.04.2024.
u 21:39

Europska unija je u srijedu pokrenula Savez za kritične lijekove kako bi se ubuduće izbjegle nestašice ključnih lijekova, objavila je Europska komisija.

Tijelo Europske komisije za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) zajedno s belgijskim predsjedništvom Vijeća EU-a pokrenulo je u srijedu na marginama neformalnog sastanka ministara zdravstva država članica Savez za kritične lijekove, koji će biti savjetodavni mehanizam oko 250 dionika koji su se izrazili interes za sudjelovanje. 

Savez okuplja tijela nacionalnih vlasti, industriju, zdravstvene organizacije, predstavnike civilnog društva, Komisiju i agencije EU-a, a njegova je zadaća utvrditi najbolje mjere za rješavanje i izbjegavanje nestašica ključnih lijekova.

Savez, koji je Komisija prvi put najavila u listopadu 2023., usredotočit će se na industrijsku politiku i reformu zakonodavstva EU-a o farmaceutskim proizvodima.

Nakon otvorenog poziva na iskaz interesa objavljenog 16. siječnja 2024. Savez ima oko 250 registriranih članova.

Savez će raditi na povećanju sigurnosti opskrbe, većoj dostupnosti lijekova i trebao bi pridonijeti otpornijoj i održivijoj farmaceutskoj industriji u Europi i sigurnijoj opskrbi građana lijekovima, navodi Komisija.

Kako bi se ojačala sigurnost opskrbe, Savez će izraditi strateške preporuke za rješavanje i izbjegavanje nestašica. Ključni čimbenici koji se analiziraju uključuju prekomjernu ovisnost o ograničenom broju vanjskih dobavljača, ograničene mogućnosti diversifikacije i ograničene proizvodne kapacitete.

Savez se osniva na pet godina. Rad će započeti objavom prvih preporuka o mjerama koje treba poduzeti kako bi se poboljšala opskrba ključnim lijekovima, što je predviđeno do kraja godine. Iako je prvi poziv na iskaz interesa sada zatvoren, Savez je i dalje otvoren za nove članove u svim fazama djelovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije