Agencija za reviziju privatizacije

Zbog nedostatka revizora, revizija privatizacije tvrtki u FBiH i dalje se odvija sporo

10.05.2017.
u 16:03

Prema popisu Agencije za reviziju privatizacije, ukupno je blizu 1200 privatiziranih tvrtki u FBiH koje bi trebalo revidirati

U okviru svojih zakonskih ovlasti i obveza te radi učinkovitijeg i brzog izvršavanja zadataka, Agencija za reviziju privatizacije u FBiH je za 2017. godinu utvrdila tri ključna strateška cilja. Prvi je zapošljavanje revizorskog i administrativnog osoblja koje ispunjava uvjete za obavljanje poslova iz nadležnosti Agencije, zatim profesionalno i odgovorno obavljanje revizije privatizacije gospodarskih društava i banaka u skladu s raspoloživim ljudskim resursima, piše Večernji list BiH. 

Zaštita prava građana

Prema popisu Agencije za reviziju privatizacije, ukupno je blizu 1200 privatiziranih tvrtki u FBiH koje bi trebalo revidirati. Razlozi zbog kojih se taj proces odvija sporo stoje u činjenici prema kojoj bi Agenciji bilo potrebno stotinu revizora kako bi se masovno krenulo u reviziju privatizacije te da se po zakonu vrši revizija gdje god je bila izvršena privatizacija. Podsjećanja radi, prema Zakonu o reviziji privatizacije u FBiH, koji je donesen u travnju 2012. godine, a stupio na snagu u lipnju 2012. godine, Agencija je dužna obaviti reviziju u svim gospodarskim društvima i bankama u razdoblju od pet godina od dana usvajanja zakona. Revizija privatizacije društvenog kapitala u gospodarskim društvima i bankama provodi se u cilju zaštite prava građana utvrđenih Ustavom FBiH, društvene svojine u procesu privatizacije u FBiH i javnog interesa. Od planiranih pet gospodarskih društava planom rada za prošlu godinu, Agencija je izvršila reviziju privatizacije u svim planiranim društvima i može se konstatirati kako je plan rada za 2016. godinu u potpunosti realiziran, s tim da je za dva gospodarska društva privremeno obustavljena revizija zbog neustupanja, tj. nedostavljanja dokumentacije potrebne kako bi se kompletiralo revizorsko izvješće i na temelju njega donijela odgovarajuća odluka.

Procjena vrijednosti

Agencija je po tom pitanju informirala Vladu FBiH, a isto tako proslijedila cjelokupnu korespondenciju nadležnim tužiteljstvima na daljnje postupanje. Treba podsjetiti na činjenicu kako se pri utvrđivanju kriterija za ocjenu postupaka privatizacije koristi dokumentacija koju su gospodarska društva i banke bili obvezni dostaviti Agenciji za privatizaciju u FBiH i županijskim agencijama. Riječ je o odluci o pretvorbi gospodarskog društva ili banke, elaboratu o procjeni vrijednosti gospodarskog društva ili banke, kupoprodajnom ugovor, dokazu o pravu vlasništva ili pravu korištenja nekretnina, vrijednosti i načinu raspolaganja imovinom iz pasivne podbilance... Uz spomenutu dokumentaciju, važan dokument prilikom utvrđivanja kriterija za ocjenu postupaka pretvorbe i privatizacije je i potvrda ili odluka Agencije za privatizaciju, kojom se gospodarskom društvu daje suglasnost na namjeravanu privatizaciju. Inače, prema planu za ovu godinu, Agencija za reviziju privatizacije planirala je reviziju 14 subjekata koji su gospodarska društva. Među ostalima, to su TP Poljopromet d.d. Zenica, Šipad komerc d.d. Sarajevo, Borac Exsport-Import Travnik, HTP Kladušnica Velika Kladuša, Špedicija Bugojno, Energopetrol Ljubuški, Bazna kemija Vitkovići Goražde, Metalno Zenica...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?