INICIJATIVA

Zbog građevinske mafije zatražen opoziv načelnika Jajca

jajce
VL FOTO
13.06.2011.
u 16:04

Vijećnici zahtjev obrazložili u četrnaest točaka sumnjajući u namještanje poslova i velike zloporabe

Natpolovična većina vijećnika u Općinskom vijeću u Jajcu pokrenula je inicijativu za opoziv načelnika Nisveta Hrnjića iz SDA optužujući ga za brojne kriminalne radnje. Inicijativu je pokrenulo jedanaestero hrvatskih vijećnika kojima su se priključila i dvojica bošnjačkih kolega. Uz zahtjev za smjenom, od Općinskog vijeća Jajca zatraženo je da se u istragu uključi nadležno tužiteljstvo i istražna tijela.

Ignorira vijećnike

Objašnjavajući brojne razloge za smjenu, vijećnici su u inicijativi naveli da je načelnik Hrnjić samovoljno donio odluku o trošenju proračuna i sumnjive ugovore. Objašnjava se da su odluke o dodjeli poslova najčešće obrazlagane kroz konkurentski zahtjev, a redovito je poslove dobivala tvrtka koja je nastala za njegova mandata i tvrtka bez i jedne valjane reference. Jajčani upozoravaju da za kvalitetu obavljenih građevinskih radova ne treba posebno uvjeravanje te da je dovoljno samo prošetati gradom i uvjeriti se u loše stanje. Vijećnici su već nekoliko sjednica tražili da im se dostave ugovori koje je potpisao načelnik Hrnjić, ali su svaki put odbijeni. Jedini kapitalni projekt, ako se tako može nazvati, koji je općinski načelnik pokrenuo, jest sportska dvorana u Jajcu koja čeka svoj završetak već četiri godine. Sumnjivim odabirom financirana je iz sredstava Razvojne banke i kroz mnoge anekse iz proračuna općine Jajce. Dvorana je godinama nezavršena čekajući kada će i kako načelnik zatvoriti sve sumnjive transakcije i nastale tehničke probleme koje pokušava prikriti. Vijećnici također traže odgovore kamo su nestala milijunska sredstva, što iz općinskog proračuna, što iz proračuna Vlade Federacije potrošena na nominiranje stare jezgre grada Jajca na zaštićenu listu UNESCO-a.

Propali projekti

Na ovaj propali projekt utrošena su silna sredstva na skupe elaborate koje je odreda ICOMOS ocijenio negativnim. Poseban problem, ali ne za načelnika, je izgrađeni islamski vjerski objekt uz samu džamiju Esme Sultanije koja je zaštićeni nacionalni spomenik, i to bez i jedne suglasnosti. Isti načelnik je financirao stadion u rodnom kraju i potrošio tolika sredstava da se i UEFA ‘zainteresirala‘ za izgled stadiona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?