Nasilnici su odrasla djeca, najčešće sinovi

Zabrinjavajući porast nasilja djece nad roditeljima

nasilje
14.04.2023.
u 07:30

Nasilje djece nad roditeljima u Republici Srpskoj u stalnom je porastu, upozoravaju nevladine organizacije koje se bave zaštitom žrtava obiteljskog nasilja.

U analizi slučajeva nasilja u obitelj, koje je nedavno objavila Zaklada "Lara" Bijeljina, navodi se da je nasilje muževa nad ženama i dalje dominantno, ali da je sve više slučajeva nasilja nad roditeljima.

U gotovo 30 posto analiziranih slučajeva obiteljskog nasilja, u kojima su tužiteljstva odustala od kaznenog progona, nasilnici su odrasla djeca, najčešće sinovi, a žrtve ostarjeli roditelji, najčešće majke. Po pravilu, majke nasilje prijave policiji tek nakon dugogodišnjeg maltretiranja, ali i u takvim slučajevima brzo odustanu i ne žele svjedočiti pred tužiteljstvom, nadajući se da će se nasilni sin ili kći "popraviti" i "dozvati pameti".

I u sigurnim kućama sklonište traži sve više žena u poznijoj dobi koje su na udaru nasilne djece. U Sigurnoj kući za žene i djecu žrtve nasilja u Banjoj Luci tijekom 2022. godine boravile su tri žene starije od 65 godina, među kojima je bila i starica od 80 godina.

– Trenutačno u Sigurnoj kući također borave žene koje su bile izložene nasilju od sinova. Ovo su vrlo specifični slučajevi u kojima je potrebna dodatna pažnja i podrška žrtvama – kaže za Srpskainfo Aleksandra Petrić, programska direktorica Zaklade "Udružene žene", u sklopu koje djeluje i banjolučka Sigurna kuća.

Nasilje često traje dulje vrijeme jer se majke zbog emotivne brige i povezanosti s djecom, bez obzira na nasilje koje trpe, teško odlučuju nasilje prijaviti, tražiti mjere zaštite koje su im dostupne po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, objašnjava ona. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije